Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 14 sep 2015
Leestijd: 3 minuten

Caféweetje: Alles over rokjesdag

Volgens weeronline is het vrijdag rokjesdag! Beide geslachten kunnen niet wachten op deze dag. Vrouwen luiden hiermee het begin van een warmere periode in, terwijl menig man niet kan wachten al die ontblote benen te bewonderen. Metro ging op onderzoek uit en zocht alles voor je uit over deze dag.

Wat is het nu eigenlijk?

Op rokjesdag laten vrouwen de lange onderkleding massaal in de kast hangen en ruilen deze in voor rokjes. Officieel is rokjesdag de eerste dag van het jaar dat dit gebeurt, maar tegenwoordig wordt de term ook in algemenere zin gebruikt om aan te geven dat het lekker weer is.

Waar de term precies vandaan komt is niet bekend, maar in Nederland is het groot gemaakt door columnist Martin Bril.

Martin Bril. Foto: ANP

Bril niet de uitvinder

Hoewel Martin Bril vaak wordt genoemd als de bedenker van rokjesdag, is hij dat niet. Bril schreef in de jaren 90 regelmatig columns, waaronder in de Volkskrant.

In 1996 gebruikte hij voor het eerst de term rokjesdag en dit woord liet hij in het vervolg meerdere malen terugkomen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij wordt gezien als de bedenker van dit fenomeen, maar dat is onjuist.

https://twitter.com/MennoBlom/status/586102624308563968

Skirt day

De Nederlandse rokjesdag heeft ook een Amerikaanse variant. Op ‘skirt day’ gaan de vrouwen in de Verenigde Staten massaal in hun rok de straat op. De urban dictionary omschrijft op de site aan welke ‘eisen’ de dag moet voldoen om te worden uitgeroepen tot skirt day.

Lees ook: Het is vrijdag rokjesdag

Hier staat skirt day omschreven als “de eerste dag – meestal een paar weken na het begin van de lente in gebieden die duidelijke seizoensvariatie ervaren (zoals in het noordoosten van de VS) – waarop een grote meerderheid van de meisjes en vrouwen een rok dragen.”

Rokjesdag vooraf aankondigen?

Hoewel er massaal wordt geroepen dat het vrijdag rokjesdag is, kan dit helemaal niet. Rokjesdag is namelijk een dag die spontaan ontstaat en niet vooraf kan worden uitgeroepen.

Volgens de beschrijving van de urban dictionary moet het doorgaans meerdere dagen achter elkaar ‘rokjesaanmoedigend’ weer zijn. Vaak wanneer het twee of drie dagen achter elkaar zulk weer is, trekken de vrouwen rokjes uit de kast.

De verwarring is waarschijnlijk ontstaan door het feit dat de temperatuur vrijdag wel voldoet aan die van een rokjesdag. Voor een rokjesdag moet de zon schijnen en het kwik rond 20 graden liggen. Daarnaast is het belangrijk dat er niet te veel wind staat. Je rok moet immers op gekuiste hoogte blijven wapperen. Dat betekent echter niet dat wanneer het voor het eerst in het jaar zulk weer is, het ook direct tot rokjesdag kan worden gebombardeerd.

Het feit dat dit vaak pas gebeurt op de tweede of derde dag dat het weer ‘rokjes proof’ is, belooft weinig goeds. Volgens de verwachtingen wordt het zaterdag namelijk niet warmer dan 15 graden.

De verwachtingen van de komende dagen. Foto: Screenshot weeronline

Lees ook: Tips om je voor te bereiden op rokjesdag

Of een dag wel of niet kan worden uitgeroepen tot rokjesdag ligt volledig in handen van de vrouwen. Mannen kunnen voor zichzelf in gedachten houden dat het rokjesdag is wanneer ze het volgende denken: “Ik werd vanochtend wakker, liep naar buiten, zag tientallen prachtige dames in rokjes, dankte God voor hun gladde, betamelijke benen en zei tegen mijn vrienden: ‘Vandaag… is het rokjesdag’.”

Van rokkendrager naar rokkenjager

Daar waar vrouwen zijn die in korte rokjes op straat paraderen, daar zijn ook mannen die maar wat graag kijken naar hoe een en ander eruit ziet. Naast rokkendragers zijn er met rokjesdag ook rokkenjagers.

De rokkendragers, zie hier enkele tips hoe je zo perfect mogelijk de straat op kunt, moeten niet vergeten dat er mannen op de loer liggen, die er alles voor over hebben om zoveel mogelijk te genieten van je ontblote benen. Wees gewaarschuwd!

https://www.youtube.com/watch?v=TyMxnQXFqeY

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Caféweetje: Alles over rokjesdag
Sluiten