Elena van Doorn
Elena van Doorn Good vibes 18 sep 2015 / 14:08 uur

‘Ahmed wil zijn klok terug’

Ahmed Mohamed is moe, heel erg moe. Alle ophef over zijn zelfgebouwde klok, met als gevolg een arrestatie op school, heeft er onder meer toe geleid dat hij uitgenodigd werd op het Witte Huis en dat Mark Zuckerberg hem vroeg langs te komen op het hoofdkwartier van Facebook. Maar het leidde vooral tot een wereldwijde discussie over islamofobie.

Spannende tijden dus voor de 14-jarige uit het Amerikaanse Irving, Texas. En dit is ook de reden dat de jongen maar acht uur slaap kreeg in de afgelopen dagen. Dat meldt The Guardian.

Wereldnieuws

Maandag bracht hij zijn zelfgebouwde klok naar zijn nieuwe high school, waar hij net begonnen was. Op zijn middelbare school stond Ahmed bekend om de vele snuisterijen die hij met regelmaat bedacht. Op zijn nieuwe school nog niet. Een perfecte reden voor de jongen om te doen waar hij goed in is: dingen uitvinden. Dit liep toch iets anders dan gedacht.

Een leraar zag de klok aan voor een bom en schakelde de autoriteiten in. Al snel was Ahmed wereldnieuws.

Lees ook: Obama nodigt ‘bommenmaker’ Ahmed uit in Witte Huis

Dichte gordijnen

De Amerikaanse krant spreekt de jongen in zijn kamer, waar hij achter dichte gordijnen in een deken gevouwen zit. Achter het gordijn, buiten op straat, staan de uitzendwagens van de Amerikaanse televisiestations. Ahmed is bewust van het feit dat zijn arrestatie voor iets belangrijkers symbool staat. „Het is het allemaal waard, als je weet waar je voor vecht", aldus de jonge uitvinder. En dat is niet alleen voor moslims, maar „voor iedereen die zoiets als ik heeft doorgemaakt."

Lees ook: Moslimknuffelen als strijd tegen islamofobie

Bedreigd

Moslims voelen zich bedreigd in Irving. De plaatselijke imams vroegen al om zwaardere beveiliging van de politie en Ahmeds zus werd gedwongen te stoppen met werken, toen haar baas haar verplichtte haar hoofddoek af te doen en zij dat niet deed.

Intussen wil Ahmed het liefst weer terug naar het ‘normale’ leven. Hij wil gewoon weer nieuwe dingen maken van bestaande spullen, zoals hij altijd heeft gedaan om geld te besparen. Verder kijkt hij ernaar uit om de president zijn klok te laten zien, laat hij weten. Maar dat kan nu nog niet. „De politie heeft hem nog".

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Ahmed wil zijn klok terug’
Sluiten