Marieke van der Voort
Marieke van der Voort Good vibes 20 aug 2015
Leestijd: 3 minuten

Word verliefd op wijn in Languedoc-Roussillon

Altijd al een keer op wijntrip gewild? Dan is de Franse regio Languedoc-Roussillon een aanrader. Het is de regio van de Pays d’Oc-wijnen, waar wereldwijd jaarlijks ruim 800 miljoen flessen van worden verkocht. Metro licht vijf bijzondere wijnhuizen uit.

Domaines Paul Mas

Jean-Claude Mas is de eigenaar en wijnmaker van Domaines Paul Mas. Veel kenners spreken vol lof over de man die al als kleine jongen met een grote glimlach door de wijnkelders liep. De tien landgoederen beslaan maar liefst 550 hectare aan wijngaarden in het zuiden van Frankrijk. Paul Mas is in Nederland onder meer bekend van de Arrogant Frog. In Côté Mas, het restaurant van Château Paul Mas in Montagnac, kun je heerlijk lunchen en dineren. Ook vinden hier regelmatig jazzconcerten plaats. Wil je echt een onvergetelijke ervaring? Ga dan met een quad door de wijngaarden van Paul Mas.

Domaine Perdiguier

Wijnhuis Perdiguier ligt vlak bij het dorpje Maraussan, tussen Béziers en Montagne Noire. Als je vooraf belt, krijg je een uitgebreide rondleiding door het kasteel en de wijnkelders. Laat je betoveren door de prachtig beschilderde vaten en flessen. Gids Samuel spreekt goed Engels en Duits en zelfs een paar woorden Nederlands. Na afloop van de tour kun je wijn proeven (gratis). De verleiding om een flesje mee te nemen, is groot. Vanaf een kleine 6 euro kun je al een mooie wijn uitkiezen. Ook voor honing, gemaakt van de nectar van de bloemen in het veld, ben je bij Domaine Perdiguier op de juiste plek.

Château de la Tuilerie

Château de la Tuilerie ligt slechts een paar kilometer van Nîmes en is eigendom van het vriendelijke echtpaar Comte. Het landgoed, met 62 hectare aan wijngaarden, is sinds 1955 familie-eigendom. Chantal en Pierre-Yves Comte maken meerdere fantastische wijnen. Bij een bezoek moet je zeker naar de rode en witte Alma Soror vragen. Voor rum en olijfolie ben je bij Château de la Tuilerie eveneens op de juiste plek. Vraag meneer Comte gerust wat je het beste kunt eten bij die heerlijke fles die je bij een bezoek ongetwijfeld gaat kopen. Want dat hij ook verstand heeft van lekker eten, zie je wel op de foto.

Château l’Hospitalet

Château l’Hospitalet van Gérard Bertrand is een wijnparadijs in Narbonne. Betrand is eigenaar van acht landgoederen in de beste gebieden van Languedoc-Roussillon (470 hectare aan wijngaarden). Van welke wijnstijl je ook houdt, bij dit wijnhuis kom je aan je trekken. Wijnproeverijen zijn gratis. Voor vrijwel elke portemonnee is er bovendien een heerlijke wijn te koop. Wil je écht indruk maken op die nieuwe liefde, je (schoon)ouders of je beste vriend? En heb je daar een krappe drie tientjes voor over? Vraag dan naar de witte Cigalus uit 2013. Als je na de proeverij nog een klein klimmetje maakt, heb je een mooi uitzicht over de wijngaarden. Ook kijk je dan uit op de Middellandse Zee. ’s Avonds kun je bij het restaurant lekker buiten eten.

Domaine Saint-Hilaire

Geniet van wijn, kunst en een prachtige omgeving bij Domaine Saint-Hilaire in Montagnac. De Britse eigenaren Jonathan en Anne James (voormalig manager Monty Python) zijn naar Frankrijk verkast, uit liefde voor wijn. In de afgelopen tien jaar hebben zij vele prijzen gewonnen. Zoon Daniel verzorgt op speelse wijze proeverijen en laat je ook graag zien hoe de wijn wordt gemaakt. In de SILK Gallery kun je al nippend prachtige kunstwerken bekijken. Blijf ook vooral een nachtje slapen. Een heerlijk verblijf is (haast) gegarandeerd. Gasten kunnen baantjes trekken in het zwembad, wandelen in het betoverende park en op het terras genieten van een kop koffie of een goed glas wijn. Dineren kan bij de familie zelf of in één van de lokale restaurants. Ga je uit eten? Informeer dan vooral naar restaurant BK.

Wil je meer te weten komen over Pays d’Oc-wijnen? Klik dan hier.

Lees ook: Feiten en fabels over wijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Word verliefd op wijn in Languedoc-Roussillon
Sluiten