Esther Zandberg
Esther Zandberg Good vibes 9 aug 2015 / 16:05 uur

Op je zij slapen vermindert kans op Alzheimer

Iedereen heeft zijn of haar favoriete slaappositie. Op je rug, op je buik, of op je zij, het kan voor iedereen verschillen. Toch blijkt uit onderzoek dat, hoewel misschien niet altijd even comfortabel, op je zij slapen het beste is voor je geestelijke gezondheid.

MRI

Wetenschappers van de Stony Brook Universiteit in de Verenigde Staten onderzochten voor langere tijd slapers in hun lab. Via MRI hielden ze de hersenactiviteiten van de slapers in de gaten. Onder de snurkers bevonden zich mensen met verschillende slaaphoudingen. Het zijslapen bleek niet alleen het populairst maar ook nog eens het meest effectief voor je geestelijk gezondheid, zo zegt het onderzoek.

Afvalproduct

Wanneer je op je zij slaapt is er meer ruimte voor ‘afvalproducten’ om je hersenen te verlaten. Deze ruimte wordt ook wel het lymfatisch systeem genoemd. Wanneer je slaapt komt er ruimte vrij in je hersenen om gifstoffen die je tijdens de dag opbouwt weg te voeren. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dus dat op je zij slapen deze aanmaak van ruimte nog meer bevorderd, waardoor deze gifstoffen dus nóg beter je hersenen kunnen verlaten.

Lees ook: Zo kom je het beste in slaap tijdens deze hitte

Kleinere kans

Het onderzoek werd onlangs geplaatst in het wetenschappelijke tijdschrift the Journal of Neuroscience. In het onderzoek wordt gezegd dat de gifstoffen die je gedurende de dag dus opbouwt, kunnen lijden tot geestelijke beperkingen, zoals bijvoorbeeld Alzheimer. Wanneer de giftstoffen beter de kans krijgen de hersenen te verlaten, is er minder kans op deze ziektes. „Vormen van dementie worden al langere tijd gelinkt aan slaaptekort of een verstoorde nachtrust. Meer ruimte voor het verwijderen van gifstoffen zal dan ook een kleinere kans op dementie betekenen”, zegt professor Maiken Nedergaard.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Op je zij slapen vermindert kans op Alzheimer
Sluiten