Mario Wisse
Mario Wisse Good vibes 13 aug 2015 / 10:35 uur

Linkshandigendag: 10 weetjes over linkse types

Linkshandigen hebben hun eigen dag en dat is – je voelt hem al aankomen – 13 augustus. Hier volgen nog negen feitjes over mensen die links zijn.

De handvoorkeur is zelden 100 procent. De gemiddelde linkshandige is linkshandig voor 60 tot 80 procent van de activiteiten.

Linkshandigheid kan niet onderdrukt worden. Sommige linkshandigen hebben rechts leren schrijven – zo gemeen waren ze op school vroeger – maar blijven met hun linkerhand tandenpoetsen, strijken, enzovoort.

Je hoort het vaak, maar is het ook waar? Jazeker! Onderzoeken tonen aan dat linkshandigen artistieker zijn aangelegd. Ze zijn beter in associatief denken waardoor ze veel ideeën hebben. Ze blijken vaker dan rechtshandigen voor carrières in kunst, muziek en sport (zie foto) te gaan.


De linkshandige toptennisser John McEnroe in 1981 op Roland Garros./AFP

Onbewust koppelen we rechts aan ‘goed’ en links aan ‘slecht’. Iemands rechterhand is een goede assistent. Maar iemand die we negeren laten we links liggen. En: een onhandig persoon heeft twee linkerhanden.

Linkshandigen leren makkelijker Arabisch schrijven. Dat is omdat ze makkelijker in spiegelschrift kunnen lezen en schrijven, en een taal die van rechts naar links leest dan makkelijker is aan te leren.

Lees ook: Gefopt: vallende-sterren-bestaan-niet

Negentig procent van de gebruiksvoorwerpen, bijvoorbeeld gadgets, auto’s en kookgerei , zijn gemaakt voor rechtshandigen, wat vervelend kan zijn voor linkshandigen.

Een game spelen op een tablet of smartphone is veel linkshandigen best lastig. Games en ook apps zijn vaak gemaakt voor rechtshandigen, met als gevolg dat je soms met je hand voor het scherm zit en je niet ziet wat je doet.

Linkshandigen luisteren anders. Omdat bij de twee hersenhelften geluiden anders worden verwerkt, horen linkshandigen – bij hen is de linkerhersenhelft dominant – wat anders dan rechtshandigen. De rechterhersenhelft focust op langzame geluiden, zoals lettergrepen en intonatie, en de linker op ‘sneller geluiden’ zoals medeklinkers.

In de VS zijn 4 van de laatste 6 presidenten linkshandig, waaronder de huidige president Barack Obama.

Lees ook: Operazanger zingt tijdens hersentumoroperatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Linkshandigendag: 10 weetjes over linkse types
Sluiten