Sophie Moerman
Sophie Moerman Good vibes 11 aug 2015 / 17:30 uur

Bucket list: terminaal meisje (15) doneert ogen

We hebben al vaker mensen voorbij zien komen die voor hun dood nog een bucket list wilden afwerken. Toch kon het laatste punt van Harriet Sheehans wensenlijstje pas na haar dood worden vervuld: iemand anders zijn zicht teruggeven.

Lees ook: Tiener sterft bij vervullen laatste wens bucket list

In februari stierf de nog maar 15 jaar oude Harriet aan de gevolgen van taaislijmziekte. Voor haar dood schreef het meisje een bucket list, met wensen die ze allemaal heeft afgewerkt. Zo zwom ze met dolfijnen en ontmoette ze zanger Harry Styles, van haar favoriete band One DIrection.

https://www.facebook.com/573054379506581

Orgaandonor

Toen Harriet 11 maanden oud was, werd er taaislijmziekte bij haar geconstateerd. Ondanks alle vreselijke symptomen kon ze een redelijk normaal leven leiden, tot vorig jaar.Toen ging het ineens hard achteruit met het Amerikaanse meisje. Kort daarna stierf ze aan de gevolgen van haar ziekte. Omdat ze tijdens haar talloze ziekenhuisbezoeken al veel jongeren had ontmoet die wachtten op orgaandonatie, wist ze één ding zeker: ze wilde orgaandonor worden.

Ogen

„Omdat ze taaislijmziekte had, wist Harriet dat ze geen vitale organen kon doneren”, vertelt vader Greg aan The Mirror. „Maar ze was vastbesloten om iemand anders te helpen na haar dood.” Zo wist ze ook haar laatste wens in vervulling te laten gaan, en daarmee ook die van een 26-jarige man: Harriets ogen werden succesvol gedoneerd aan de patiënt, waardoor hij eindelijk weer kan zien.

Trots

„Het is heel emotioneel om te weten dat ze een vreemde heeft verlost van blindheid. Het zorgt voor gemengde gevoelens, maar bovenal ben ik onmetelijk trots dat ze altijd herinnerd zal worden om haar vrijgevigheid”, aldus Greg.

Lees ook: Vrouw (22) weigert transplantatie om bucketlist

Fonds

Na Harriets dood hebben haar ouders er alles aan gedaan om aandacht te vragen voor de nare ziekte van hun dochter. Ook richtten ze een fonds op dat de naam Harriet’s Hospital Hampers draagt. „Ondanks alle ellende bleef Harriet altijd positief en vol humor. Op deze manier haar nalatenschap voort te zetten, is precies wat ze had gewild”, besluit vader Greg.

https://www.facebook.com/596198930525459

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bucket list: terminaal meisje (15) doneert ogen
Sluiten