Elena van Doorn
Elena van Doorn Good vibes 10 jul 2015
Leestijd: 2 minuten

Veteraan (91) rent van kust tot kust

De bijna 92-jarige Ernie Andrus mag dan al op leeftijd zijn, dat weerhoudt hem er niet van om iets te ondernemen dat vele jongeren ‘m niet zouden nadoen. Op 7 oktober 2013 stond Ernie met zijn voeten in de Stille Oceaan bij San Diego en sindsdien rent hij richting het Oosten, om binnen twee tot vier jaar met zijn voeten de Atlantische Oceaan te raken. Nu, ruim anderhalf jaar na zijn vertrek, is hij halverwege zijn tocht.

Tweede Wereldoorlog

Ernie begon zijn tocht met het idee om geld op te halen voor het schip waarop hij diende tijdens de Tweede Wereldoorlog. De zogenoemde LST 325 wordt door Eisenhower en Winston Churchill ‘het schip dat de oorlog won’ genoemd. In 2000 zette Ernie zich met een aantal andere gepensioneerde militairen in om het schip op te knappen en weer zeewaardig te maken. Nu rent hij van kust tot kust om met het opgehaalde geld het schip terug naar de kust van Normandië te kunnen brengen, voor de 75e viering van D-day in 2019. Dat meldt TODAY.com.

En daar is veel geld voor nodig. Meer dan hij van tevoren had ingeschat en dus is de kans groot dat hij het bedrag niet binnen zal halen. Maar, „als het niet lukt, dan is het alsnog al de lol waard die ik eruit haal. Mijn laatste ‘hoera’, om het zo maar te noemen.”

Lees ook: Crowdfunding moet Balou van spuitje redden

https://www.facebook.com/616024778415893

https://www.facebook.com/10154778756785153

Meer zielen, meer vreugd

Ernie rent zo’n drie keer per week en maakt wekelijks zo’n dertig kilometer. Nu, twintig maanden verder, heeft hij er zo’n 1500 mijl op zitten (bijna 2500 kilometer). En hij doet het niet alleen. Tijdens elke loop wordt hij wel vergezeld door een paar renners die hem willen steunen. Vorige maand waren het er zelfs 51. „Hoe meer renners, hoe meer lol”, aldus de bejaarde hardloper.

De avonturier slaapt al zo’n anderhalf jaar in een grote camper. Soms wordt hij geholpen door vrienden die hem afzetten en oppikken bij zijn start en finish. Als dat niet het geval is, lift de veteraan naar zijn mobiele thuis. Ernie hoopt op 93-jarige leeftijd zijn trip te kunnen eindigen in Brunswick, Georgia.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veteraan (91) rent van kust tot kust
Sluiten