Job Halkes
Job Halkes Good vibes 23 jul 2015
Leestijd: 4 minuten

Maartje (31) is al drie jaar op vakantie

Het is zo’n beetje de droom van iedereen die dagelijks naar school of werk gaat, lekker en héél lang op vakantie. Maartje Smit (31) uit Apeldoorn doet het gewoon. Ze verkocht drie jaar geleden al haar bezittingen en begon aan een vakantie die maar voortduurt. Inmiddels heeft ze meer dan 50 landen bezocht.

Hoe is het idee ontstaan om zo lang op vakantie te gaan?
Ik had niet gedacht dat ik zo lang onderweg zou zijn. Ik had wel al mijn spullen verkocht en een enkele reis geboekt naar Mexico. Maar het idee was om misschien een half jaar en misschien een jaar of iets langer weg te blijven.

Was het altijd al een droom om zo lang op reis te gaan?
Wat is een droom… Ik wil gewoon genieten van mijn leven. Na mijn afstuderen heb ik ook een wereldreis gemaakt van negen maanden. Daarna begon ik aan mijn carrière. Na vier jaar had ik bereikt wat ik wilde. En toen wilde ik weer gaan reizen. Je moet doen waar je gelukkig van wordt. Het is misschien een cliché, maar je leeft maar één keer.

In welke landen ben je zoal geweest?
Ik ben dus begonnen in Mexico en vanuit daar naar beneden gereisd door alle landen in Centraal Amerika. Via Colombia, Galapagos, Ecuador en Peru kwam ik weer naar West-Europa. Via Engeland vloog ik naar Sri Lanka en ben verder getrokken door Zuidoost-Azië. Daarna ben ik naar Australië gegaan en via Hawaii, Los Angeles en Miami kwam ik in Midden-Amerika terecht. Sinds een halfjaar ben ik weer aan deze kant van de wereld. Via het Midden-Oosten en de Balkan ben ik nu beland in de Mongol Rally. Met drie Amerikanen rijden we vanuit Londen via onder meer Turkije, Armenië, Azerbeidzjan, Rusland en Kazachstan naar Mongolië.

Wat is de mooiste bestemmening tot nu toe?
Lastige vraag. Ik denk de Galapagoseilanden. Een totaal andere wereld waar dieren lopen waar je nog nooit van hebt gehoord, laat staan dat je ze hebt gezien. Mijn mooiste ervaring was duiken op Utila, een Caribisch eiland voor de kust van Honduras. Hier heb ik mijn duikmaster en instructeursdiploma gehaald.

Wat staat er nog op je lijst?
De rest van Zuid-Amerika. Bolivia, Chili, Argentinië en Brazilië. Maar ook van Afrika wil ik graag meer zien. En Antarctica, ja die bestemming staat redelijk hoog op mijn lijst. Oh, en IJsland. Hoe langer je reist, des de langer de lijst.

Is het niet gevaarlijk om alleen rond te reizen?
Nee, natuurlijk ben ik weleens in benarde situaties terechtgekomen. Maar je moet gewoon je boerenverstand gebruiken. Als het niet goed voelt, moet je het niet doen. Verder is het bijvoorbeeld in het Midden-Oosten niet fijn om als (blonde) vrouw alleen te reizen. Het is er ontzettend mooi, maar neem een man mee. Op zijn minst één.

Mis je je familie en vrienden niet?
Natuurlijk wel, vooral als er iets gebeurt en je er niet voor hen kan zijn of andersom. Maar ik heb gekozen voor deze lifestyle, die er nu eenmaal voor zorgt dat je elkaar niet vaak ziet. Het is lastig om contact te houden als je aan de andere kant van de wereld zit en ook nog eens een heel ander leven leidt. Maar als ik weer even in Nederland ben, is het weer net zo vertrouwd en gezellig als voorheen.

Hoe betaal je je reizen?
Nadat ik na vier jaar werken alles had verkocht wat ik bezat, had ik een mooi bedrag om mee weg te gaan. Ik leef erg goedkoop. Reizen is zoveel gemakkelijker en goedkoper dan iedereen denkt. Ik geef per maand tussen de 500 en 1000 euro uit. En… de beste avonturen zijn gratis. Zwemmen in een blauwe zee, mensen kijken in een historische stad, praten met de lokale bevolking, op de bar dansen, kijken naar zonsopkomst en zonsondergang en het beklimmen van bergen om maar eens wat te noemen. Het scheelt natuurlijk wel dat ik alle tijd heb. Als het goedkoopste vliegticket ergens volgende week is, boek ik dat. En als de bus te duur is, ga ik liften. Ook heb ik wat baantjes gehad, onder meer bij een reisbureau, als duikinstructeur en bartender.

Waar wil je na jouw reis absoluut terugkeren?
Utila. Dat eiland is mijn ‘home away from home’. Het ligt niet op de vaste routes, dus toeristen zie je hier niet. Je ziet wel wat backpackers, die toch een andere levensstijl hebben. Dat maakt het eiland speciaal. Iedereen kent elkaar en alles mag. De zon schijnt er altijd, de zee is superhelder en de cocktails staan altijd koud. Hier heb ik ook de beste vrienden gemaakt.

Volg de vakantie van Maartje op haar Facebookpagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Maartje (31) is al drie jaar op vakantie
Sluiten