Jan Meijroos
Jan Meijroos Good vibes 7 jul 2015

Games in de ban van Tour de France

Ook al heb je niks met de wielersport je moet wel blind en doof zijn om niet iets te hebben meegekregen van de start van de Tour de France in Utrecht. Het circus heeft zich inmiddels verplaatst en dus kunnen we de komende weken genieten van de tocht der tochten op fietsgebied. Focus Home Interactive brengt traditiegetrouw de officiële Tour de France games uit, een manager-simulatie voor de pc en iets een laagdrempeligere versie voor de spelcomputers.

Pro Cycling Manager 2015 – Le Tour de France

In Pro Cycling Manager 2015 – Le Tour de France voor pc mag je aan de slag als sportief directeur van een wielerploeg. Het is een echte simulatiegame waarbij jezelf kunt aangeven hoe ver je wilt gaan in het managen van je team en alles wat daarbij komt kijken. Zo kun je koersen automatisch laten verlopen of alles zelf regelen. Voor nieuwkomers is er een tutorial, maar verwacht veel menuutjes en een hoos aan informatie. Wat dat betreft is deze game vergelijkbaar met een voetbalmanagergame.


De game verschilt niet heel veel van zijn voorganger wat zowel positieve als negatieve zaken met zich meebrengt, maar daar straks meer over. Want er zijn wel degelijk kleine veranderingen. De interface is licht aangepast waardoor het geheel wat overzichtelijker is geworden en daardoor prettig werkt. De graphics zijn iets verbeterd maar nog steeds is deze game uiterlijk geen hoogvlieger (nier per se erg bij een managementgame, maar toch). De voorbereiding op races is uitgebreider door meer trainingsschema’s en een aangepast scoutsysteem. Voorts is de artificiële intelligentie (ai) van renners aangepast al zien we tegenstanders nog steeds rare bokkesprongen maken. Met name de (eind)sprints zijn beter en overtuigender in beeld gebracht deze editie. Leuk is de ProCyclist Mode. Hier focus je je helemaal op de carrière van een individuele renner en laat je deze uitgroeien tot topper/specialist.

Lees ook: Win de Ridley racefiets en Pro Cycling Manager 2015!
Het is daarom des te jammer dat de game nog altijd niet alle officiële licenties bezit. Shirtjes en sponsoren kloppen daarom maar half, wielrennersnamen zijn verbasterd en ga zo maar door. Dat voelt en oogt knullig. Het wordt tijd dat uitgever Focus die zaakjes op orde krijgt, al is de Franse uitgever flink wat maatjes kleiner dan bijvoorbeeld Electronic Arts die qua licenties altijd alles dik op orde heeft.

Tour de France 2015

Wil je iets meer zelf de actie en heroïek van de Tour meepakken, dan is er de game le Tour de France 2015 voor PS3, PS4 en Xbox One, Hier geen micromanagement, maar je richt je vooral op het koersen zelf. Je kiest een team en het is gaan. Je wisselt tijdens een etappe eenvoudig van wielrenner en geeft deze instructies of past die on the fly aan. De koersen kunnen best spannend zijn. Afhankelijk van het verloop van de koers, de omstandigheden (plat wegdek, heuvels, bergetappes) kun je individuele opdrachten meegeven, knechten staan goed in dienst van de toppers en ga zo maar door. Dezelfde kritiekpunten als de pc-versie hebben we hier echter ook. Grafisch is het niet je van het en door het gebrek aan licenties zit je met domme verbasteringen van bekende namen te spelen.
Beide wielrengames scoren een voldoende, maar het oogt allemaal wat bescheiden en degelijk. De echte wielrenliefhebber gaan hier zeker plezier aan beleven, maar wil Focus de grote massa bereiken, dan zullen de productiewaarden en het realisme nog een stuk omhoog moeten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Games in de ban van Tour de France
Sluiten