Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 22 jun 2015 / 13:49 uur

Unieke vierling: afkomstig uit vier eitjes

Een vierling is op zichzelf al bijzonder, maar de geboorte van Amelia, Sofia, Aston en Roman is een wel heel bijzondere gebeurtenis. De baby’s van vier maanden zijn namelijk niet alleen op natuurlijke wijze verwekt, maar zijn ook allemaal afkomstig uit een ander eitje. Dat meldt The Daily Mail.

Bijzondere vierling

Katalina Martin en Matthew Davies zijn de trotse ouders van een unieke vierling. In het Verenigd Koninkrijk worden jaarlijks maar drie tot vier vierlingen geboren. Vaak gebeurt dit via alternatieve manieren om zwanger te worden, waarbij een of twee bevruchte eieren in de baarmoeder worden geplaatst. Vaak komen dan twee of drie baby’s van de vierling uit een en hetzelfde eitje. Soms worden twee identieke tweelingen geboren.

Lees ook: 65-jarige vrouw is zwanger van vierling

Experts stellen echter nog nooit te hebben gehoord van een niet-identieke vierling die op een andere manier is verwekt dan via IVF. Toch is dat hetgeen wat gebeurde bij Katalina Martin en Matthew Davies. Zij hadden allebei al een kind uit een eerdere relatie, maar wilden een completere familie. Tot hun vreugde en verbazing kregen ze liefst vier kinderen.

Echo

De kans op een natuurlijke zwangerschap was sowieso al niet zo groot, omdat Martin te horen kreeg dat ze leidde aan het polycysteus-ovariumsyndroom. Een paar maanden later ontdekte de vrouw echter dat ze zwanger was. “De sonograaf bleef maar aan het scannen en bleef maar naar het scherm kijken”, herinnert Martin zich het moment van de echo. Toen vertelde ze Martin dat ze drie en misschien wel vier kinderen zou krijgen. “Ik barstte in huilen uit”, aldus de kersverse moeder.

Lees ook: Moeder bevallen van bijzondere vierling

Na 27 weken werd Martin opgenomen in het ziekenhuis in Manchester. Drie weken later, in februari, kwam de vierling via een keizersnede ter wereld. Sofia, Roman, Aston en Amelia werden allemaal gezond op de wereld gezet. “Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik ze in hun bedjes zag liggen. Ze kwamen allemaal uit een ander ei en hebben allemaal een andere persoonlijkheid.”

Ongelooflijk

De kans op een natuurlijke vierling is ongeveer 1 op 700.000. Wat de precieze kans is op een natuurlijke niet-identieke vierling durven experts niet te zeggen. “Wij hebben nog nooit gehoord van een vierling afkomstig uit vier afzonderlijk bevruchte eitjes. Het is ongelooflijk”, aldus Helen Turier van de ‘Twins and Multiple Births Association’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Unieke vierling: afkomstig uit vier eitjes
Sluiten