Alrik de Jong
Alrik de Jong Good vibes 2 jun 2015 / 07:58 uur

‘Twee uren staan per werkdag voorkomt ziektes’

Twee uren per dag staan of een stukje wandelen, verkleint de kans op ziektes of lichaamspijntjes onder kantoormedewerkers. Dat blijkt uit een analyse van wetenschappers van onder meer de universiteit van het Britse Chester. De conclusie is gepubliceerd in wetenschapsblad British Journal of Sports Medicine. De onderzoekers bekeken tientallen onderzoeken over beweging en kwamen tot de conclusie dat kantoormedewerkers vaker van hun stoel af moeten komen.

Zitten het nieuwe roken

De laatste tijd gaan vaker geluiden dat ‘zitten het nieuwe roken‘ is. En gemiddeld 70 procent van de tijd die je zittend doorbrengt, is op het werk. Volgens de onderzoekers hebben bijvoorbeeld verpleegsters, docenten of mensen die werken in een fabriek al genoeg lichaamsbeweging op een werkdag.

“Maar mensen met een kantoorbaan moeten zichzelf aanleren om minimaal twee uren per dag te staan of te wandelen. Bedrijven zouden hun faciliteiten daarop aan moeten passen. Er zijn al een paar bedrijven die dat doen”, aldus professor John Buckley van het Institute of Medicine tegen Mirror.

Lees ook: Onvoldoende beweging dubbel zo dodelijk als obesitas
Lees ook: Kantoor heeft katten als werknemers

Volgens de geanalyseerde studies verkleint twee uren staan of wandelen per werkdag niet alleen de kans op RSI en rugklachten, maar ook de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en sommige kankers. Alleen maar staan is volgens de analyse ook niet goed, want dat kan rugklachten veroorzaken.

De wetenschappers raden aan een andere houding aan te nemen of een stukje te wandelen als je tijdens het staand werken iets in je onderrug voelt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Twee uren staan per werkdag voorkomt ziektes’
Sluiten