Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 18 jun 2015 / 13:40 uur

Schild schildpad hersteld met lijm en kabelbinders

Schildpad Gertie werd onlangs aan de kant van de weg gevonden. Het arme dier was geraakt door een auto, waardoor haar schild beschadigd raakte. In The Wildlife Rehabilitation Center in Wisconsin wordt ze daar nu op bijzondere wijze aan behandeld: met epoxylijm en kabelbinders moet het schild zich weer herstellen. Dat meldt The Huffington Post.

Lijm en kabelbinders

Gertie zou zonder hulp waarschijnlijk binnen een dag zijn overleden. Nadat ze binnen was gebracht, moesten haar wonden eerst worden schoongemaakt en de viezigheid moest worden verwijderd, zo vertelt Scott Diehl, directeur van het centrum.

Lees ook: Invalide schildpad kan weer bewegen dankzij rolstoel

Daarna werden kabelbinders aan haar schild bevestigd met behulp van epoxylijm. De binders werden later aangedraaid tot de stukken schild weer bij elkaar werden gebracht. De schild moet nu zelf weer helemaal herstellen. “Het is eigenlijk net als een breuk bij een mens, waar je de gebroken botten zo dicht mogelijk bij elkaar brengt”, vertelt Diehl.

Herstel

Hoewel de gebruikte materialen ongewoon lijken, is de methode volgens Diehl eerder gebruikt om schildpadden met een beschadigde schild te helpen. Volgens hem heeft de schildpad deze manier van behandelen het minst door, omdat bij deze methode niet in het lichaam van het dier hoeft te worden gegaan. “Bij andere methoden moet de schildpad bijvoorbeeld onder narcose worden gebracht.”

Vooralsnog herstelt Gertie goed. Het dier heeft medicatie gekregen tegen de pijn. Gertie zal langzaam maar zeker worden klaargestoomd om weer terug te keren in het wild. De verwachting is dat de schildpad in augustus weer vrij kan worden gelaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schild schildpad hersteld met lijm en kabelbinders
Sluiten