Esther Zandberg
Esther Zandberg Good vibes 14 jun 2015

Onderzoek: positief denken zorgt voor langer leven

De mannen van Monty Python zongen het al: Always look on the bright side of life. En gelijk hebben ze, want uit een nieuw onderzoek blijkt dat positief denken kan zorgen voor een langer leven!

Uit het onderzoek van Pennsylvania State University blijkt dat je wanneer je heftig op stressvolle situaties reageert, er meer onstekingsreacties in je lichaam ontstaan. Bij een overvloed aan deze reacties ben je meer vatbaar voor ziektes, zoals diabetes, hartziekten, en een grotere gevoeligheid voor kanker. Diegene voor wie het glas wel altijd halfvol is, worden minder blootgesteld aan deze ontstekingsreacties en zullen daardoor minder gevoelig zijn voor ziektes.

Het onderzoek

Voor het onderzoek werden 800 proefpersonen acht dagen lang gevolg en ondervraagd. Onderzoekers hielden goed in de gaten hoe deze proefpersonen reageerden op stressvolle situaties. Vervolgens werd er bloed van de proefpersonen afgenomen op stressvolle, en meer rustige dagen. Wat blijkt? Proefpersonen die heftig reageren op stressvolle situaties, hebben dus meer onstekingsreacties in hun bloed.

Omgaan met stress

Volgens professor Nancy Sin, die meewerkte aan het onderzoek, is het vooral belangrijk om te kijken naar de manier waarop je omgaat met stress. "Het is niet zozeer hoe vaak je wordt blootgesteld aan moeilijke situaties. Het belangrijkste is hoe je hier mee omgaat. Juist dit kan zorgen voor een verhoging of verlaging van deze ontstekingsreacties."

Lees ook: Doe deze 5 dingen en je voelt je meteen gelukkiger

Een vrolijke houding en een flinke dosis positiviteit kan er dus voor zorgen dat je lichaam langer gezond blijft. Is dat even goed nieuws!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Onderzoek: positief denken zorgt voor langer leven
Sluiten