Esther Zandberg
Esther Zandberg Good vibes 12 jun 2015 / 10:25 uur

Onderzoek: je hond is echt je meest trouwe vriend

Dat honden trouwe beesten zijn was al langer bekend, maar nieuw onderzoek bewijst dat des te meer. Onderzoekers aan de Japanse universiteit in Koyoto hebben namelijk ontdekt dat honden instinctief de vijanden van hun baasje zelf ook aannemen als vijand.

Uit het onderzoek blijkt dat honden vijandig zijn tegenover mensen die hun baasje slecht hebben behandeld. Ze nemen dan ook geen eten aan van mensen die onaardig gedrag naar hun baas hebben getoond.

Interactie

Voor het onderzoek werden er drie groepen van achttien honden gemaakt. In elke groep moesten de baasjes van de honden een doos openen. In de eerste groep was er een persoon bij, die het baasje van de hond absoluut niet zou helpen. In de tweede groep was er een persoon die de baas wel hielp. In de laatste groep was er helemaal geen interactie tussen de persoon en het baasje.

Eten

Wat blijkt? De honden uit de eerste groep, waar hulp werd geweigerd, nemen absoluut geen eten aan van de persoon die zijn baasje niet heeft geholpen. Ze nemen wel heel graag eten aan van de persoon die zijn baas wel heeft geholpen. Ook met de proefpersoon waarbij er totaal geen interactie was, in de derde groep, hebben de honden totaal geen moeite.

Lees ook: Video van band baas en hond laat niemand onberoerd

Baanbrekend

Volgens het onderzoek is het baanbrekend dat dit gedrag bij honden is ontdekt. Het is namelijk een soort menselijk gedrag wat normaal niet bij dieren voorkomt. Honden kiezen blijkbaar eerder voor een sociale en emotionele connectie, dan voor hun eigen belang. Het onderzoek zal deze maand gepubliceerd worden in het wetenschappelijke blad Animal Behaviour.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Onderzoek: je hond is echt je meest trouwe vriend
Sluiten