Jeroen Welling
Jeroen Welling Good vibes 11 jun 2015
Leestijd: 1 minuut

Langer leven? Eet noten

Je wil langer leven? Probeer dan een handje noten per dag naar binnen te werken. Dat stelt de conclusie van een onderzoek van de universiteit van Maastricht.

Lees ook: Hoe pel je hazelnoten en amandelen? Culy legt het uit

Het onderzoek volgt al sinds 1986 de gezondheid en leefgewoonten van 120.000 Nederlanders. Die worden regelmatig onderzocht en moeten vragenlijsten invullen over hun eetgedrag.

Noten

Daaruit blijkt dus dat 15 gram noten per dag tot een wezenlijk grotere kans op een langer leven leidt. 15 gram lijkt de dagelijkse limiet; alles wat daarboven aan noten gegeten werd had geen effect op de levensverwachting.

Lees ook: Superfoods- een hype of toch iets bijzonders?

De noten zitten vol met goede stoffen als vitaminen, onverzadigde vetten, vezels en anti-oxidanten. Noteneters krijgen daardoor minder snel last van ademhalingsziektes, diabetes en ziekten als alzheimer. Ook krijgen ze minder vaak kanker en hartklachten, zo schrijven de onderzoekers in het International Journal of Epidemiology.

Wie overigens denkt vals te spelen en pindakaas te eten komt aan het eind van de rit van een koude kermis thuis. Doordat daar veel zout en plantaardige olie in zit, is het effect van de pure noten verminderd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Langer leven? Eet noten
Sluiten