Jeroen Welling
Jeroen Welling Good vibes 6 jun 2015 / 09:55 uur

Kids katteneigenaren hebben hogere kans op stoornis

Hier bij Metro houden we intens van katten, poezen en kittens. Daarom sloegen we steil achterover toen we de resultaten van een onderzoek van de prestigieuze Jons Hopkins universiteit in Baltimore zagen. Wat blijkt? De kinderen van mensen met katten hebben een verhoogd risico op mentale stoornissen.

Dat komt door een parasiet die katten bij zich dragen, Toxoplasma gondii (T. gondii). Mensen kunnen die parasiet via hun lieve poesje krijgen. Een groot deel daarvan merkt er niets van, maar voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is de parasiet wel gevaarlijk. Ze kunnen er toxoplasmose van krijgen, wat kan zorgen voor miskramen, afwijkingen bij de foetus, wekenlange griepachtige toestanden, blindheid en soms zelfs de dood. De parasiet wordt ook in verband gebracht met geestesziekten, waaronder bipolariteit en schizofrenie.

Lees ook: Kat per ongeluk ingeslapen; meisje (10) ontroostbaar

Schizofrenie

En dat laatste heeft de Jons Hopkinds universiteit onderzocht. Hun studie onderzoekt al dertig jaar lang het verband tussen T.gondii-infectie en schizofrenie, en daaruit blijkt dat mensen die een poes hebben tijdens hun kindertijd een hoger risico lopen op een mentale stoornis.

"Gezinnen waar bij het kind later schizofrenie of andere ernstige geestesziekten worden vastgesteld, hadden volgens drie onafhankelijke studies significant vaker een poes als huisdier", stellen de onderzoekers

Lees ook: Man vindt vermiste huiskat terug in buik python

Voorzichtigheid

Maar niet getreurd. Je kunt nog steeds zowel een kat en kinderen hebben. “Kinderen kan je beschermen door de kat in huis te houden en het kattentoilet altijd af te sluiten”, aldus de onderzoekers. In de kattenpoep zitten eitjes van de parasiet. Ook wordt aangeraden de kattenbak elke dag schoon te maken, omdat de parasiet pas na één tot vijf dagen besmettelijk wordt. Tot slot is het beter om je kat geen rauw vlees te geven, weet het HLN.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kids katteneigenaren hebben hogere kans op stoornis
Sluiten