Sophie Moerman
Sophie Moerman Good vibes 15 mei 2015
Leestijd: 1 minuut

Vrouw is wiskundig talent na val in een ravijn

De meeste mensen die een ernstig ongeluk overleven, komen er niet veel beter uit. Dat geldt niet voor de 47-jarige Leigh Erceg. Zij kan ineens prachtig schilderen en dichten.

Ravijn

Voor haar ongeluk was de Amerikaanse Leigh een echt buitenmens. Ze hield van het leven op het land en van het kijken naar autoracen. Toen ze op een dag haar kippen eten gaf gleed ze weg en stortte ze in een ravijn. Ze had ernstige verwondingen aan haar wervelkolom en hoofd, maar wonder boven wonder bleef ze leven. Toch zou ze nooit meer dezelfde vrouw zijn.

Talent

Plotseling is de boerenvrouw ineens een groot wiskundig en kunstzinnig talent. Sinds ze is hersteld van haar val ‘ziet’ ze geluiden en ‘hoort’ ze kleuren. Ook kan ze ineens geweldig gitaar spelen en geniet ze ervan de moeilijkste wiskundige sommen op te lossen. Daarnaast voelt ze weinig tot geen emoties meer

Savant syndroom

Leigh heeft het zogenaamde Savant syndroom, een complex waarbij iemand een hele specifieke vaardigheid bezit, meestal op het gebied van wiskunde of kunst. Dit kan al vanaf de geboorte voorkomen, maar ook later in iemands leven. “Leigh is voor zover ik weet de enige ter wereld die het syndroom heeft opgelopen na het oplopen van hersenschade”, vertelt neuroloog Berit Brogaard aan ABC News.

Geheugen

Haar geheugen van voor het ongeluk is helemaal weg, zelfs haar moeder herkent ze niet meer. “Ik kan me herinneren dat de Sheriff na het ongeluk zei dat ik moest blijven ademen, dat is alles wat ik me kan herinneren”, vertelt Leigh. Ze vult nu haar dagen met het maken van tekeningen en het luisteren naar muziek.

Leigh bij een paar van haar schilderijen.

https://www.facebook.com/1396110963978040

https://www.facebook.com/1392278871027916

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vrouw is wiskundig talent na val in een ravijn
Sluiten