Sophie Moerman
Sophie Moerman Good vibes 6 mei 2015
Leestijd: 1 minuut

‘Spinnenweb kan een crashend vliegtuig opvangen’

Kan een spinnenweb een neerstortend vliegtuig opvangen? Onderzoekers van de Universiteit van Trento in Amerika denken van wel.

Het web van de Wielwebspin wordt gezien als een van de sterkste natuurlijke materialen ter wereld. De spinnensoort maakt draden van soms wel 25 meter lang, en volgens eerder Brits onderzoek zijn de webben sterk genoeg om een metro tot stilstand te brengen.

3,5 keer zo sterk

Dat belooft wat, moeten de wetenschappers gedacht hebben. Ze besproeiden 15 spinnen met een mix van koolstofnanobuis en grafeenoplossingen. Het resultaat: sommige beestjes sponnen een web dat ruim 3,5 keer zo sterk is als normaal, aldus Sky News. Volgens het team komt dat doordat spinnen materialen uit hun omgeving opnemen en verwerken in hun web.

Vliegtuigen opvangen

De onderzoekers hopen dat er met behulp van de spinnetjes een grootschalige productie van extra sterke webben kan worden opgezet. Hierdoor zouden er zelfs gigantische netten in de lucht kunnen worden gesponnen die neerstortende vliegtuigen kunnen opvangen, aldus het trotse team. Hun volgende stap is het testen van de techniek op zijdewormen.

Niet overleefd

Helaas kende het onderzoek niet voor alle achtpotige beestjes een goed eind: vier spinnen overleefden de besproeiing met de stoffen niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Spinnenweb kan een crashend vliegtuig opvangen’
Sluiten