Esther Zandberg
Esther Zandberg Good vibes 4 mei 2015
Leestijd: 1 minuut

Plaspauze kan zorgen voor een langer leven

Volgens onderzoekers de Northwestern Medical School telt een plaspauze van twee minuten in ieder uur als een vorm van beweging. Tijdens het onderzoek werden ruim drieduizend deelnemers drie jaar gevolgd. Wat blijkt? Als je ieder uur twee minuten neemt voor een plaspauze, kan je je levensverwachting al met een derde verhogen.

Volgens het onderzoek zijn we allemaal teveel bezig met intensief sporten, terwijl het belang van beweging juist in de kleine vormen kan zitten. “Zelfs als je 2,5 uur per week intensief sport, is dat nog steeds maar twee procent van de totale tijd dat je per week wakker bent”, zegt dokter Srinivasan Beddhu, een van de artsen die het onderzoek leidt, tegen the Huffington Post. “Juist wat we in de resterende 98 procent doen is belangrijk en kan effect hebben op onze gezondheid”.

Lees ook: Uroloog roept mannen op zittend te plassen

Minder zitten

Dit betekent natuurlijk niet dat je er enkel met een wandeling naar de wc al bent, maar het belangrijkste is om de tijd dat je zittend doorbrengt te verminderen door af en toe eens van je stoel af te komen. Teveel zitten kan zorgen voor hartklachten en diabetes, zelfs voor mensen die daarnaast nog sporten. De oplossing is volgens Beddhu dat we bewust zijn van de tijd die we zittend doorbrengen, en onszelf af en toe eens er toe zetten om op te staan. Bijvoorbeeld om dus naar de WC te gaan. Voor een optimale gezondheid zouden we intensief sporten moeten combineren met deze kleine vormen van beweging.

En nu dus van de stoel af, en een ommetje naar het toilet!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Plaspauze kan zorgen voor een langer leven
Sluiten