Eefje van Son
Eefje van Son Good vibes 14 mei 2015 / 06:11 uur

Meer Lieve Brieven tovert glimlach op ieders gezicht

Het tovert waarschijnlijk een glimlach op ieders gezicht: het vinden van een anonieme brief met daarin lieve woorden, gericht aan jou. Amis Boersma (35) wil dit graag bereiken met de brieven en kaartjes die ze op allerlei openbare plekken achterlaat. “Het kan mensen helpen een positieve draai aan de dag te geven”, zegt Amis in een interview met Metro Good Vibes.

Het idee kreeg de naam ‘Meer lieve brieven’ en begon allemaal twee jaar geleden toen Amis een filmpje zag van de Amerikaanse bedenkster van het concept ‘More love letters’. Hannah Brencher zat destijds in een depressie en wilde andere mensen een hart onder de riem steken, net zoals zij dat kon gebruiken. “Zelf was ik gelukkig niet depressief, maar het idee sprak me enorm aan”, zegt Amis.

Langs elkaar heen leven

De Hollandse heeft verschillende keren in het buitenland gewoond en telkens als ze terug was in het koude kikkerlandje viel het haar op dat Nederlanders zo langs elkaar heen leven: “We zijn vaak zo ontzettend bot. We praten bijvoorbeeld niet tegen elkaar in de trein. Die lieve brieven kunnen denk ik helpen ook wat liever tegen elkaar te zijn”. Zo begon Amis met het schrijven van lieve brieven en het neerleggen ervan op stations, café’s en allerlei andere plekken. “Het visitekaartje van ‘Meer lieve brieven’ stopten we bij de brieven, zodat mensen op de website of Facebookpagina kunnen reageren als ze een lieve brief gevonden hebben. Op die manier werd het echt een dingetje”, aldus Amis.

Samen met een hard kern van vijf mensen, waaronder haar zus en wat vriendinnen, schrijft Amis bijna alle brieven: “Ik schrijf op de zondag zo’n vijf tot tien brieven. Soms ook nog een aantal doordeweeks”. De groep vrouwen heeft twee keer een schrijfmiddag georganiseerd, wat een groot succes bleek te zijn. “Iedereen kan vervolgens met een grote stapel brieven naar huis om ze vervolgens op allerlei plekken achter te laten”, zegt Amis. Daarnaast zijn er ook andere mensen die de vrouwen helpen met schrijven. “Dit zijn onbekende mensen. Van de 624 likes op Facebook, willen er zo’n honderd helpen met schrijven. Dat is fantastisch!”, laat Amis weten.

 
Foto’s: Amis Boersma

Reacties

Één kaart heeft heel veel indruk gemaakt op Amis. “Ik had hem vroeg in de ochtend op station Sloterdijk achtergelaten. Diezelfde ochtend reageerde het meisje dat hem gevonden had op Facebook. Ze schreef: ‘Goedemorgen 🙂 vanmorgen een kaartje gevonden bij Starbucks op station Sloterdijk. Wow wat een geweldig initiatief! Ik raakte er echt door geëmotioneerd. Dit kaartje had ik echt even nodig. Zo lief!! Hartelijk dank!!’ Ook haar vriendinnen reageerden daarna op Facebook om te laten weten wat voor een geweldig initiatief ze het vinden”, zegt Amis lachend.

De initiatiefneemster wordt wel eens betrapt op het neerleggen van de brieven. “Één keer rende er een serveerster achter me aan in het café waar ik er eentje achterliet. Ze riep: ‘Je bent wat vergeten!’. Ik draaide me om en vroeg: ‘Wat dan?’. De serveerster wilde me de brief teruggeven. Ik vroeg aan haar wat er op de envelop stond en ze antwoordde: ‘Voor jou’. ‘Nou, dan is de brief voor jou’, antwoordde ik. Toen ben ik weggelopen”, zegt Amis. Volgens haar zijn het bepaalde mensen die de brieven openen: “Mensen die niet bang zijn voor het spannende”.

Hollandse draai

De vrouwen hebben wel een Hollandse draai aan het Amerikaanse initiatief gegeven. In Amerika zijn de brieven een stuk sentimenteler. De zin ‘oh my god I love you’ is op vrijwel elke brief terug te vinden. “Wij maken wat grappigere brieven. Puur om iemand een hart onder de riem te steken. Er staan zinnen op zoals: Hoi, weet je wel dat de zon schijnt? Of: Hoi, weet je wel dat je leuk bent als je lacht?”, aldus Amis.

Wil jij op de hoogte gehouden worden van welke lieve brieven er in Nederland allemaal gevonden worden? Of wil je meeschrijven aan deze lieve brieven? Dat kan via de website of Facebook van ‘Meer lieve brieven’.

 
Foto’s: Amis Boersma

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meer Lieve Brieven tovert glimlach op ieders gezicht
Sluiten