Jeroen Welling
Jeroen Welling Good vibes 6 mei 2015

Jongen (18) redt kleuter van verdrinkingsdood

Het begon als een normale dag voor de 18-jarige Alec Taczala. Hij stond met meisje in de rij voor een ijsje toen zij hem op een schaduw in het zwembad wees. Maar toen Alec wat beter keek, zag hij dat het geen schaduw was, maar een klein jongetje dat op de bodem het zwembad lag.

Alec aarzelde geen seconde en dook het water in. Met vereende krachten tilde hij de kleuter uit het water en begon hem te reanimeren. "Als je weet dat er mis is denk je gewoon, ik moet deze persoon helpen", verklaarde hij later. "Ik zat in een soort trance."

Lees ook: Beelden redding ‘wonderbaby’ Lily vrijgegeven

Ziekenhuis

Mensen verzamelden zich rond Alec en de jongen. Een andere vrouw hielp met reanimeren en wisselde af met Alec. Maar nog altijd had niemand het noodnummer gebeld. Dus ook dat nam Alec toen zelf maar voor zijn rekening.

Lees ook: Hond denkt dat man verdrinkt en brengt redding

Een ambulance bracht het jochie met gezwinde spoed naar het ziekenhuis. Daar werd hij in een kunstmatige coma gebracht om zijn ademhalingssysteem te ontlasten. Toen hij twee dagen later uit de coma ontwaakte, bleek dat er dankzij de snelle reactie en de reanimatie van Alec geen schade was aan zijn longen of hersenen.

Brandweerman

“Ik wilde alleen maar dat de jongen het zou overleven en voor mezelf weten dat ik het juiste gedaan had”, zei Tazcala tegen Lake Country Now. Hij raadt iedereen aan om een reanimatiecursus te volgen. “Mensen denken vaak dat het nooit nodig gaat zijn. Je gaat ‘t nooit tegenkomen. Ik dacht dat ook toen ik begon, maar kijk wat er gebeurd is.”

Alec haalde drie jaar geleden zijn reanimatiediploma toen hij studeerde voor het halen van zijn staatsdiploma als brandweerman. Zijn vader is ook brandweerman, en de brandweerkazerne was voor de jonge Alec altijd al zijn favoriete plek om te vertoeven.

Lees ook: Redding grotonderzoeker vordert goed

Dat is het nog steeds en zal het waarschijnlijk nog wel even blijven. Alec is al toegelaten tot de brandweeropleiding van de Madison Area Technical College en gaat ook nog stagelopen bij de brandweer van de staat Oregon. "Het is gewoon een fantastisch gevoel", zegt hij over het redden van levens.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Jongen (18) redt kleuter van verdrinkingsdood
Sluiten