Astrid Ottens
Astrid Ottens Good vibes 19 mei 2015 / 14:47 uur

‘Huilbaby’s zijn gebaat bij voorlezen’

De meeste baby’s vinden het fijn om voorgelezen te worden, maar huilbaby’s hebben pas echt baat bij regelmatige voorleessessies. Uit onderzoek is gebleken dat voorlezen een positief effect heeft op baby’s die veel huilen.

Verbetering

Temperamentvolle baby’s huilen veel bij normale, dagelijkse praktijken als aan tafel zitten en in bad gaan. ‘‘Ouders reageren daar vaak overmatig op of negeren hun kinderen juist meer. Voorlezen verbetert die interactie’’, zegt onderzoeker Heleen van den Berg in de Volkskrant.

Van der Berg keek voor haar onderzoek naar het BoekStart-project. Hierbij ontvangen ouders drie maanden na de geboorte van hun kind een gratis lidmaatschap van de bibliotheek. Volgens Van den Berg blijkt dat te werken.

Lees ook: Action maakt pijnlijke ‘typefout’ in kinderboek

‘’De uitkomsten waren na zeven maanden duidelijk hoger dan bij ouders die hun kind niet voorlazen.’’ Al na vijftien maanden is het effect te meten, maar na 22 maanden is het pas echt goed zichtbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Huilbaby’s zijn gebaat bij voorlezen’
Sluiten