Sophie Moerman
Sophie Moerman Good vibes 1 mei 2015
Leestijd: 1 minuut

‘Dure’ wijn valt beter in de smaak

Iedere zichzelf respecterende wijnliefhebber denkt het verschil te kunnen proeven tussen goedkope en dure wijn. Maar is dat wel echt zo? Of laten we ons verblinden door het prijskaartje dat aan de wijn hangt?

Proef

De Duitse onderzoekers Hilke Plassmann en Bernd Weber besloten de proef op de som te nemen. Ze serveerden de gelukkige deelnemers vijf verschillende wijnen en vertelden hen dat die tussen de 5 en 90 dollar kostten. In werkelijkheid kregen de proefpersonen maar drie verschillende wijnen in twee verschillende prijsklassen.

De hersenactiviteit van de deelnemers werd tijdens het proeven en het beoordelen nauwlettend in de gaten gehouden met MRI. Wat bleek? De ‘dure’ wijnen vielen veel beter in de smaak dan de goedkope variant, zelfs als de deelnemers eigenlijk dezelfde wijn dronken.

Placebo

Een hogere prijs geeft dus een sterk placebo-effect, maar niet iedereen is daar even gevoelig voor. De onderzoekers merkten dat onzekere mensen zich sneller lieten overtuigen door de prijs, terwijl zelfverzekerde deelnemers de wijnen objectiever konden beoordelen.

Conclusie: om een echte wijnkenner te zijn moet je sterk in je schoenen staan .

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Dure’ wijn valt beter in de smaak
Sluiten