Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 17 apr 2015

Pas op je 60ste op middelbare leeftijd

Mensen van 50 worden over het algemeen gezien als mensen van middelbare leeftijd. Maar dat is achterhaald, zo blijkt uit een nieuwe studie. Pas op je zestigste ben je een persoon van middelbare leeftijd.

Middelbare leeftijd

Onderzoekers van de International Institute for Applied Systems Analysis en Stony Brook University stellen dat mensen verkeerd denken over leeftijd.

“De leeftijd kan worden gemeten door de tijd te nemen dat iemand al heeft geleefd of je kunt het bekijken door in te schatten hoe lang iemand nog te leven heeft”, zo legt Sergei Scherbov, hoofdauteur van de studie, uit. Iemand die 60 jaar is, heeft volgens die laatste lezing de middelbare leeftijd bereikt. “Tweehonderd jaar geleden was iemand van 60 nog een heel oud persoon, maar nu niet meer.”

Levensverwachting

De onderzoekers bekeken de Europese populatie tot het jaar 2050 om te kijken hoe de toenemende levensverwachting de definitie van ‘oud’ verandert. Ze concludeerden dat de levensverwachting per 10 jaar met 1,4 jaar toeneemt.

Lees ook: “De eerste persoon die de 135 haalt, is inmiddels geboren”

Met deze nieuwe manier van meten is de leeftijd waarop iemand ‘oud’ is flink gestegen. Volgens de onderzoekers moet de drempel die we gebruiken voor ouderdom aanpassen. “Wat we als oud zien is veranderd over tijd en het moet in de toekomst blijven veranderen omdat mensen langer en gezonder leven”, Aldus Scherbov.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Pas op je 60ste op middelbare leeftijd
Sluiten