Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 17 apr 2015 / 12:03 uur

Hond in de ogen kijken zorgt voor sterke band

Honden worden wel eens omschreven als ‘de beste vriend van de mens’. Een viervoeter kan heel veel betekenen voor mensen. Volgens Japanse wetenschappers kunnen hondeneigenaren zelfs net zo verknocht zijn aan hun hond als aan hun baby. De resultaten van hun studie zijn te vinden in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Ogen

Uit onderzoek blijkt dat er bij hondenbezitters sprake is van een sterke stijging van oxytocine wanneer ze hun trouwe kameraad in hun hondstrouwe ogen kijken. Datzelfde hormoon komt ook vrij wanneer moeders in de ogen van hun baby kijken. In reactie daarop voelt een moeder het gevoel zorg te moeten dragen voor haar baby. Zo ontstaat een sterke band tussen moeder en kind.

Lees ook: Het bewijs dat de hond een mensenvriend is

De laatste bevindingen stellen dat dit mechanisme ook plaatsvindt tussen mensen en honden. Daardoor is de band tussen mens en dier versterkt sinds honden duizenden jaren geleden voor het eerst werden gedomesticeerd.

“Deze bevindingen verklaren mogelijk waarom de mens-hond relatie zo sterk is”, aldus Takefumi Kikusui van de Azabu University tegenover The Guardian. Met zijn team deed Kikusui verschillende experimenten. Zo bekeken ze onder meer 30 eigenaren die een half uurtje met hun hond speelden. De rassen die voor het onderzoek werden gebruikt waren onder meer golden retrievers, poedels, een Jack Russel terrier en een Duitse herder. De verdeling mannetjes en vrouwtjes was gelijk.

Stijging oxytocine

Uit urinetesten voor en na het ‘dubbele speelkwartier’ onthulde dat het oxytocine-niveau omhoog schoot bij de mensen van wie de hond hen het meest in de ogen keek. Maar ook bij de honden zelf bleek het oxytocine-gehalte flink gestegen wanneer ze hun baasje veel in de ogen hadden gekeken. Hetzelfde experiment werd ook gedaan bij tame wolven, maar hier werd dit resultaat niet gevonden.

Volgens Kikusui wijzen de resultaten op een vicieuze cirkel die het vrijkomen van oxytocine trigger bij mens en hond. Daardoor versterkt de band tussen de twee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hond in de ogen kijken zorgt voor sterke band
Sluiten