Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 25 apr 2015 / 13:00 uur

Franse ondernemer maakt parfum van geur overledene

Het klinkt mogelijk wat luguber, maar het is toch echt waar: een Frans bedrijf heeft een ongewone en unieke manier gevonden om geliefden dichtbij je te houden. Het is namelijk mogelijk hun unieke geur als parfum te laten ontwikkelen.

Gemis

Het idee ontstond toen Katia Apalategui het zeven jaar geleden heel moeilijk had om het overlijden van haar vader te verwerken. Ze miste alles aan hem; zelfs de manier waarop hij rook. De moeder van Apalategui weigerde zelfs zijn kussensloop te wassen, omdat ze zijn dierbare geur ook zo graag bij zich wilde houden.

Daardoor ging haar dochter nadenken over manieren waarop je de geur van een individu kunt behouden, zodat rouwende mensen nooit meer hoeven te verlangen naar de geur van hun dierbare overledene.

Lees ook: As van een dierbare in beton, het kan

Wetenschappers zijn zich er al lang van bewust dat geur in verbinding staat met het deel van de hersenen dat emoties en het geheugen aanstuurt. Na jaren van proberen en ontwikkelen, kwam de 52-jarige verkoopster in contact met de universiteit van Havre, die een techniek heeft ontwikkeld om menselijke geur te reproduceren.

Parfum

“We nemen de kleding van de persoon en halen daar de geur, die bestaat uit zo’n 100 moleculen, vandaan. We reconstrueren het dan in vier dagen in de vorm van een parfum”, legt Geraldine Savary van de universiteit uit.

De zoon van Apalategui is nu van plan met hulp van een scheikundige een bedrijf op te zetten met zijn moeder. Hij stelt dat het niet alleen kan worden gebruikt bij overledenen, maar ook als Valentijnscadeau of als cadeau aan ouders door kinderen die ver weg wonen.

De verwachting is dat een parfumfles zo’n 550 euro zal kosten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Franse ondernemer maakt parfum van geur overledene
Sluiten