Jeroen Welling
Jeroen Welling Good vibes 23 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

‘Beweging helpt niet tegen overgewicht’

Hardlopen om af te vallen werkt niet. Dat claimt een team Britse cardiologen in een opiniestuk in het British Journal of Sports Medicine. Overgewicht heeft véél meer te maken met een slecht dieet dan met inactiviteit, betogen de wetenschappers.

Hoewel beweging goed is voor een hoop andere dingen – onder andere het voorkomen van hart- en vaatziekten, dementie, sommige kankers, type 2 diabetes – helpt het niet substantieel bij het verliezen van gewicht.

Lees ook: ‘Overgewicht verkleint de kans op dementie’

Wereldwijd lijden ongeveer 600 miljoen mensen aan obesitas, zo becijferde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Niet-behulpzame boodschap

De auteurs van de studie zeggen dat het publiek "verblindt wordt door een niet-behulpzame boodschap" van de voedselindustrie. Die claimt dat obesitas geheel de schuld is van een gebrek aan beweging. Volgens de auteurs van de studie lijkt die taktiek "schokkend veel" op de taktieken die de tabaksindustrie gebruikte toen er voor het eerst bewijs opdook dat roken longkanker veroorzaakte.

Lees ook: Onvoldoende beweging dubbel zo dodelijk als obesitas

"De tabaksindustrie presteerde het om overheidsingrijpen vijftig jaar lang te voorkomen", zeggen ze. "Deze sabotage werd bereikt door een ‘bedrijfstrukendoos’ vol ontkenning, twijfel zaaien, het publiek verwarren en zelfs corrupte wetenschappers omkopen. Dat kostte miljoenen levens."

Bron

Het gaat om de bron van de calorieën, claimt het artikel, en niet het soort. Suikercaloriën promoten de opslag van vet en maken mensen hongeriger, terwijl vetcalorieën een vol gevoel geven.

Lees ook: Man met obesitas strijdt tegen kilo’s middels yoga

Ook drankjes met veel suiker krijgen er van langs van de auteurs. De link tussen "junkfood en sport moet stoppen". Het artikel roept de Britse overheid op belasting te gaan heffen op suikerdrankjes en een ban op reclame voor junkfood in te voeren. Ook vinden ze dat sportscholen de drankjes niet langer zouden moeten verkopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Beweging helpt niet tegen overgewicht’
Sluiten