Jeroen Welling
Jeroen Welling Good vibes 13 apr 2015 / 20:06 uur

Als je dit raadsel oplost ben je een genie

Bovenstaand raadsel gaat op dit moment het internet over. Het is een vraag op een toets die op de Singapore en Aziatische Scholen Wiskunde Olympiade gesteld werd, en er zijn er maar heel weinig die hem op eigen kracht kunnen oplossen.

Lees ook: Spion worden door online raadsel op te lossen

Volgens de makers van de toets is het "een moeilijke vraag die bedoeld is om de betere studenten te kunnen herkennen." Dus als je er niet uit komt, wees gerust, het ligt niet aan jou. De vraag is gewoon extreem moeilijk.

Lees ook: Het raadsel van de rekenstenen

Buzzfeed heeft het antwoord voor ons minder scherpe mensen uit de doeken gedaan. Lees niet verder als je het antwoord zelf nog wil vinden.

Oplossing

  • Goed, dus het zit zo: Albert krijgt alleen de maand te horen en Bernard alleen de dag. Als Albert hoort dat hij alleen de maand weet, heeft hij direct door dat Bernard dan niet het goede antwoord kan hebben.
  • Wat betekent dat? De goede datum is dus geen datum die maar één keer voorkomt. Als de datum 18 of 19 was, had Bernard het direct geweten. Er is immers maar één van elk (19 mei en 18 juni). Hoe weet Albert, die alleen de maand weet, dan zo zeker dat Bernard het onmogelijk kan weten? Omdat Albert weet dat de goede datum niet in mei of juni is.
  • Nu komt Bernard aan het woord. Hij bevestigt dat hij niet weet wat het antwoord was… maar dat hij het nadat hij hoort dat Albert weet dat Bernard het niet kán weten wél weet.
  • Bernard weet het nu wel omdat hij dezelfde logica volgt als Albert en nu weet dat de datum niet in mei of juni is. Wat leren wij daarvan? Eén ding: het betekent dat de datum geen 14 kan zijn, omdat die in beide overgebleven maanden voor komt. Als Bernard het antwoord weet, en dat weet hij, dan moet het op één van de unieke dagen vallen: 16 juli, 15 augustus of 17 augustus.
  • Maar nu Bernard heeft laten weten dat hij weet wat de datum is, weet Albert het ook. Onthoud dat hij alleen de maand wist, maar hij volgt de logica van Bernard, dus hij weet dat het één van de drie overgebleven data is.
  • Dus, wat kunnen we nu doorberedeneren? Als de goede maand augustus was, dan had Albert het nog steeds niet kunnen weten omdat er nog twee data in augustus over zijn. Dus…
  • Het goede antwoord is 16 juli.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Als je dit raadsel oplost ben je een genie
Sluiten