Metro
Metro Good vibes 13 mrt 2015 / 08:55 uur

Zo cool is Chicago!

Op citytrip naar de USA? Kijk dan eens verder dan New York, zo’n 1.200 kilometer verder bijvoorbeeld. Daar ligt namelijk Chicago, misschien wel de allerleukste stad van Amerika.

‘The Windy City’, wordt Chicago ook wel genoemd. Die bijnaam geeft de op twee na grootste stad van Amerika een beetje een negatieve klank: wind, wie zit daar nou op te wachten? En ja, door de ligging aan het immense Lake Michigan kan het er soms behoorlijk waaien, maar Chicago is zoveel méér. Chicago is een walhalla voor Bourgondiërs, een mekka voor liefhebbers van de schone kunsten, een paradijs voor bluesfans. En dan hebben we het nog niet eens over de eindeloze shopmogelijkheden of de wedstrijden van de Chicago Bears (american football), Bulls (basketbal), Blackhawks (ijshockey), Cubs of White Sox (baseball) gehad.

Architectuur

Chicago telt zóveel mustsee’s voor architectuurliefhebbers dat het bijna niet te doen is highlights op te noemen, maar we proberen het toch: bewonder zeker de bijna vloeibaar lijkende Aqua Tower, de Cloud Gate (beter bekend als ‘The Bean’) in Millennium Park. De Sears Tower – die 25 jaar lang het hoogste gebouw ter wereld was en van waaruit je op een mooie dag tachtig kilometer ver kunt kijken. En het ultramoderne Museum of Contemporary Art. Frank Lloyd Wright, de grootste Amerikaanse architect ooit, woonde en werkte een tijd lang in de stad en ontwierp talloze beroemde gebouwen in Chicago. De meeste liggen in en rond Oak Park.

Musea

Shoppen doen we op de Magnificent Mile en de beste musea zijn in de buurt van The Loop (de metrolijn die boven het straatbeeld uittorent en die je ongetwijfeld herkent uit talloze films en tv-series) en langs het water in het Millennium Park en Grant Park. Je vindt daar onder meer het prestigieuze Art Institute of Chicago, met een topcollectie van oude meesters tot moderne kunst. Als ook The Field Museum; één van ’s werelds beste Natural History-musea en in bezit van imposante dinosaurusskeletten. "Als kunstliefhebber kom je oren en ogen tekort in Chicago", vertelt vakantieganger Elske (42) uit Bergen. "Ik kan er dagen rondlopen. Musea in Amerika zijn trouwens sowieso fantastisch; ze zijn allemaal zo ingericht dat het voor een kleuter nog begrijpelijk is, dus dat is genieten. Ook als je ouder bent dan zes!"

Culinair

Fine dining, dat kunnen ze ook in Chicago. Amerika heeft dan wel de naam een woestijn te zijn voor liefhebbers van de verfijnde keuken en alleen maar te doen aan vet en big, bigger, biggest – maar dat is gewoon een imagoprobleempje. In Chicago zitten de beste restaurants van het land. Foodies zullen niet weten waar ze moeten beginnen: in iedere wijk staan talloze koks te popelen om je de laatste trends op culinair gebied voor te schotelen. In 2014 had de stad een recordaantal van 25 sterrenrestaurants. Absolute topper: Alinea, met drie sterren. Hier combineert chef Grant Achatz kunst, wetenschap en eten met elkaar. En trekt zo lekkerbekken uit de hele wereld om hun tanden te zetten in zijn beroemde, bijna theatrale 20-gangen menu. Maar ook als je niet zo diep in de buidel wilt tasten, kom je evengoed aan je culinaire trekken. Enkele toppers die locals ons adviseerden: Bacino’s in Lincoln Park voor pizza, fantastisch ijs bij Mario’s in – je verwacht het niet – Little Italy en voor de gezelligheid moet je bij The Publican zijn. Waar je aan lange tafels kletst met je buurman, terwijl je een keuze maakt uit één van de meer dan honderd bieren die ze schenken. Heel hipster-Chicago staat in de rij voor Au Cheval, waar ze feelgood food met een twist serveren.

En een trip naar Chicago sluit je natuurlijk maar op één juiste manier af: met de blues! De stad is de bakermat van de Chicago blues en nog altijd zijn er talloze hippe clubs, donkere café’s en podia in oude pakhuizen waar je een avondje blues mee kunt pikken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo cool is Chicago!
Sluiten