Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Good vibes 11 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

Vrouw op haar 45e ‘over datum’

Slecht nieuws voor vrouwen. Hoewel de leeftijd waarop we pensioensgerechtigd zijn steeds hoger wordt, publiceerde de Britse overheid woensdag een onderzoek waaruit blijkt dat vrouwen rond hun 45e al ‘over datum’ zijn op de arbeidsmarkt. Dat meldt The Telegraph. Het gaat dan vooral om vrouwen met een goedbetaalde, fulltime baan.

Talentontplooiing stopt

Schrijfster van het onderzoek, Ros Altmann, sprak met human resourcemanagers over de vooruitgang van vrouwen op hun werk. ‘’Eén van hen stelde letterlijk dat de ontwikkeling van het talent van vrouwen stopt rond hun 45e’’, zegt Altmann tegen de Britse krant. Dat zou vrouwen ervan weerhouden te (kunnen) promoveren. Mannen kunnen hun talent iets langer ontplooien. Hun talent blijft rijpen tot ze de leeftijd van 55 hebben bereikt.

Lees ook: Bijverdienen als escortdame

Leeftijdsdiscriminatie en seksisme

Wat de precieze oorzaak van de leeftijdsbarrière is, is niet duidelijk. Volgens het onderzoek heeft het afschrijven van ‘45-plusvrouwen’ op de arbeidsmarkt vooral te maken met de combinatie van leeftijdsdiscriminatie en seksisme, gevoed door zowel het bedrijfsleven als de media. ‘’Zodra er namelijk een nieuwsbericht verschijnt over vrouwen van middelbare leeftijd, wordt daar bijna steevast een foto van een oudere, grijze dame bij geplaatst, liefst met Nordic Walking-stokken, wat natuurlijk niet representatief is voor deze groep’’, aldus Altmann.

Overgang

Bovendien zouden de gevolgen voor de gezondheid die de menopauze met zich meebrengt een rol spelen.

Jonger exemplaar

Geen wonder dus, dat vrouwen die ouder zijn van 45 vaak vervangen worden door een exemplaar van in de 30. Gelukkig voor de ‘oudere’ dames worden er ook oplossingen voor dit probleem aangedragen: leeftijds-en geslachtsdiscriminatie door bedrijven moet bestraft worden. Ook dienen managers trainingen te krijgen in het omgaan met een vergrijzende beroepsbevolking.

Lees ook: Een derde werknemers heeft slechte relatie met baas

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrouw op haar 45e ‘over datum’
Sluiten