Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 18 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

Vrouw in coma hoort dat artsen willen opgeven

Een vrouw waarvan werd gedacht dat ze hersendood was, vertelt over het angstaanjagende moment waarop ze doktoren haar familie om toestemming vroegen om haar van de beademing af te halen. Dat meldt The Mirror.

Zeldzame aandoening

De 40-jarige Jenny Bone had een zeldzame vorm van een zeldzame zenuwaandoening die bekend staat als het Guillain-Barré syndroom. Het zorgde ervoor dat ze verlamd raakte. Hoewel Jenny bewusteloos leek, kon ze alles horen wat er aan haar bed werd besproken.

Ze hoorde de dokter aan haar man John (58) vragen of hij ermee instemde dat ze haar leven zouden beëindigen. “Wat zijn de wensen van je vrouw als het aankomt op in leven gehouden worden door apparatuur?” vroeg hij hem. Ze was maar wat opgelucht toen haar man erop stond dat Jenny meer tijd kreeg en in een kunstmatige coma zou worden gehouden.

Dankzij die beslissing is ze inmiddels volledig hersteld. Onlangs nam ze zelfs deel aan een sponsorloop van 5 kilometer. “Ik was eerlijk gezegd heel verbaasd dat mijn man niet instemde met het voorstel van de dokter. We hebben wel eens gesproken over wat we zouden doen als zoiets zou gebeuren en ik zei hem toen dat ik dan graag van de apparatuur afgehaald zou willen worden”, zo vertelt ze.

Te vroeg

Eigenlijk ging John, werkzaam als gemeenteraadslid, tegen de wens van zijn vrouw in. “Het was te vroeg”, verklaart hij. “Een paar dagen later vroegen ze het weer. Ik denk niet dat ze dat hadden moeten vragen waar ze bij lag. Ze herinnerde het zich woord voor woord.”

Pas toen de vrouw in kunstmatige coma was gebracht, kwamen artsen erachter dat ze het Guillain-Barré syndroom had.

Tien dagen nadat ze in kunstmatige coma was gebracht, kwam ze bij. “Ik had geen reflexen. Ik kon mijn ogen niet bewegen en mijn ogen waren verwijd. Je kunt niet reageren op pijnprikkels doordat je verlamd bent”, omschrijft Jenny de lastige periode.

Langzaam herstel

In de daaropvolgende twee maanden herstelde Jenny langzaam. In juni mocht ze naar huis. Een jaar nadat ze in elkaar stortte, werkt ze weer fulltime. Ze ervaart nog wel pijn, vooral in haar voet, en heeft soms last van een slecht kortetermijngeheugen. Zo nu en dan struikelt ze over haar woorden.

Jenny heeft een officiële aanklacht ingediend tegen het ziekenhuis waar ze lag, omdat de artsen er niet in slaagden tijdig de juiste diagnose te stellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vrouw in coma hoort dat artsen willen opgeven
Sluiten