Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 5 mrt 2015 / 09:57 uur

Vrouw heeft 20 kilo zwaarder been na genezen kanker

De 53-jarige Mary-Ann Wood won 17 jaar geleden de strijd tegen baarmoederhalskanker. Sindsdien is haar linkerbeen echter begonnen met zwellen. Inmiddels is dat been bijna 20 kilogram (!) zwaarder dan haar andere been. Dat meldt swns.com.

Geen liposuctie

De vrouw kan nauwelijks meer lopen, maar komt niet in aanmerking voor liposuctie. De vrouw uit Mildhurst, West Sussex, moest haar baan noodgedwongen opzeggen. Ondertussen blijft ze bij de Britse gezondheidsdienst strijden voor de behandeling.

De grootmoeder van twee kinderen kan haar been inmiddels niet meer buigen en moet het extra gewicht elke dag meezeulen. “Mijn been is enorm. Volgens de chirurg kan ik alleen geholpen worden met een operatie, maar elke keer zijn er excuses waarom ik daar niet voor in aanmerking kom. Zo hebben ze eens gezegd dat het een ‘cosmetische ingreep’ zou zijn. Verder hebben ze ook gezegd dat mijn geval niet ‘uitzonderlijk genoeg’ is. Het is belachelijk”, stelt de vrouw.

Lymfeknopen

Mary’s been is zo opgezwollen doordat samen met haar baarmoeder ook lymfeknopen zijn verwijderd. Haar lymfestelsel is nu niet sterk genoeg. Liposuctie zou haar opgezwollen been niet genezen, maar het zou er wel voor zorgen dat overtollig vocht af kan worden gevoerd, zodat ze weer normaal kan lopen. Zonder die operatie zal ze elke dag moeten strijden tegen haar veel te zware been.

Doktoren vertelden Wood al eens dat ze op haar 60ste immobiel zal zijn. “Ik kan mijn knie nu al niet meer bewegen”, uit ze haar zorgen. Ze is in haar functioneren afhankelijk van haar man Alan Wood (48).

‘Geen bewijs’

Een woordvoerder van de Britse gezondheidsdienst verklaarde de zaak van mevrouw Wood spijtig te vinden. “We begrijpen de teleurstelling, maar zonder bewijs dat behandeling klinisch effectief is, kan het panel de behandeling niet goedkeuren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrouw heeft 20 kilo zwaarder been na genezen kanker
Sluiten