Michiel van Berkel
Michiel van Berkel Good vibes 16 mrt 2015

Vader over homoseksuele zoon: Erger dan sterven

“Je probeert mij kapot te maken.” “Dit is erger dan sterven.” “Ik moet van je kotsen.”

Je zult er waarschijnlijk van schrikken, want deze zinnen stuurde een vader naar zijn zoon. De reden: zoonlief had op Facebook te kennen gegeven homoseksueel te zijn.

De 15-jarige Tyler uit het Canadese Vancouver kon op z’n zachtst gezegd op weinig steun rekenen van zijn vader. “We zorgen al voor je sinds je een baby bent. We hielden van je, zorgden voor je wanneer je ziek was. Ik ben veel dagen en nachten in jouw vijftienjarige bestaan hieraan kwijtgeraakt. En wat krijgen wij er voor terug? Schaamte en verlegenheid.”

Kotsen

Pa stuurde deze weinig subtiele tekst via Facebook Messenger naar zijn zoon, die net de stap durfde te zetten om uit de kast te komen. “Haal die post van social media af. Je zet me voor schut… Ik moet van je kotsen.”

Tyler liet het er niet bij zitten, kopieerde de berichten van zijn vader en zette ze op zijn Tumblr-account. Hier kreeg het bericht maar weinig aandacht, maar geduld is een schone zaak, zo blijkt. Enige dagen geleden besloot The Huffington Post een interview met Tyler te houden. “Ik wilde er open over zijn”, zo start de tiener het gesprek. “Ik wilde mij niet langer verstoppen.”

Lees ook: Tweeling laat vader weten: We zijn beiden homo

Uit huis

De moeder en twee zussen van Tyler steunen hem volledig, maar desondanks is Tyler uit huis gegaan en woont hij tijdelijk bij andere familieleden.

Na het online zetten van de conversatie, kreeg de jongeman tientallen steunbetuigingen. “Het is geweldig”, aldus Tyler, die aangeeft dat hij niet had verwacht zoveel steun te krijgen. Met zijn actie hoopt hij meer aandacht te krijgen voor een onderwerp dat in zijn eigen onderbelicht is.

Ondertussen is het contact tussen Tyler en zijn vader er niet veel beter op geworden. "Ik hoop dat er nog een kans is dat hij verandert, maar dat zal nog wel even duren. Misschien kan hij mij accepteren zoals ik ben, want dat is het enige dat ik wil. Ik wil dat hij er gewoon voor mij is."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vader over homoseksuele zoon: Erger dan sterven
Sluiten