Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 12 mrt 2015 / 11:20 uur

Man heeft na ongeluk geheugen van 5 minuten

Een man uit China heeft last van een zeer beperkt geheugen. Chen Hongzhi is soms vijf minuten na een daad alweer vergeten wat hij heeft gedaan. De enige manier waarop hij daar mee kan leven is door elk detail van zijn leven op te schrijven in een notitieboek. Dat meldt The People’s Daily.

Ongeluk

De 25-jarige Cheng was als tiener betrokken bij een ernstig auto-ongeluk, waardoor hij nu vrijwel geen geheugen meer heeft. Daarom schrijft hij tegenwoordig alles, maar dan ook alles op. Van de mensen die hij ontmoet tot wat voor weer het is. En elke dag moet hij weer op nul beginnen.

De man woont samen met zijn moeder. De twee zijn zeer afhankelijk van elkaar. Hij heeft haar nodig, omdat ze hem er elke dag weer op moet wijzen dat hij zich niks meer herinnert. Zij heeft hem nodig, omdat hij voor de enige vorm van inkomsten zorgt door plastic flessen te verzamelen en in te leveren. Verder krijgen ze donaties van buren en vrienden in het kleine dorpje waar ze wonen, waar Chen de bijnaam ‘korte-geheugen-man’ heeft.

Geheugen

Zijn lichaam is inmiddels volledig hersteld van het incident, maar voor zijn geheugen gaat dat zeker niet op. Als hij weg is geweest grijpt hij bij thuiskomst direct naar het notitieboek. “Dan schrijf ik de belangrijke dingen van die dag op. Wie ik heb ontmoet, wat ik heb gedaan, hoeveel geld ik heb verdiend met het recyclen van flessen, al dat soort dingen”, vertelt hij.

Iedere ochtend geeft zijn moeder hem zijn notitieboek als hij wakker wordt. Ze vertelt hem dan dat hij geen 17 meer is en dat er inmiddels 8 jaar zijn verstreken. Dankzij het notitieboekje kan hij lezen want er sinds het ongeluk in zijn leven is gebeurd en kan hij belangrijke dingen nakijken als wie zijn vrienden zijn en wat hij die dag moet doen.

De moeder van Chen vertelt dat ze aanvankelijk hadden gehoopt dat Chen weer naar school zou kunnen. “Dat was de planning, maar het had geen zin, omdat hij zich de lessen toch nooit zou kunnen herinneren”, verklaart ze.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Man heeft na ongeluk geheugen van 5 minuten
Sluiten