Alrik de Jong
Alrik de Jong Good vibes 31 mrt 2015
Leestijd: 1 minuut

Katten luisteren het liefst naar klassieke muziek

Katten luisteren graag naar muziek tijdens een bezoek aan de dierenarts en daarbij hebben ze een duidelijke voorkeur. Het liefst luisteren ze naar klassieke muziek. Althans, daarvan worden ze het meest ontspannen. Dat blijkt uit Portugees onderzoek.
Een team van medisch specialisten onderzocht twaalf vrouwelijke katten die de dierenarts bezochten voor sterilisatie. Tijdens de narcose werden de ademhalingsfrequentie en de diameter van hun pupil op verschillende momenten gemeten. De poezen kregen een koptelefoon op met afwisselend twee minuten stilte en twee minuten muziek. Alle poezen kregen de nummers Adagio for Strings van Samuel Barber, Thorn van Natalie Imbruglia en Thunderstuck van AC/DC te horen.

Lees ook: Eindelijk: de reden waarom katten altijd in dozen zitten

Het meest ontspannen werden de katten van de muziek van Samuel Barber. In mindere mate zorgde Natalie Imbruglia ook voor rust in de kopjes van de katten. AC/DC zorgde juist voor stress, meer dan wanneer het stil was.

“In de operatiekamers op de faculteit waar ik lesgeef of in de dierenkliniek waar ik werkstaat altijd muziek op”, zegt Miguel Carreira, een van de onderzoekers, tegen NBC. “Het is een belangrijk element om het welzijn van zowel de dieren als baasjes te beïnvloeden. Ik merkte altijd al dat klassieke muziek het best werkte, nu is dat middels ons onderzoek bewezen.”

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de Journal of Feline Medicine and Surgery.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Katten luisteren het liefst naar klassieke muziek
Sluiten