Jeroen Welling
Jeroen Welling Good vibes 12 mrt 2015 / 21:10 uur

Deze man bleef in Fukushima om voor dieren te zorgen

Na de ramp met de nucleaire reactor in het Japanse Fukushima in maart 2011 is iedereen uit het radioactief besmette gebied geëvacueerd. Iedereen? Nee, één man bleef achter. Om voor de dieren te zorgen.

Naoto Matsumara woont nu al vier jaar in zijn eentje in Tomioka, net ten zuiden van de rampreactor. Het grootste deel van de tijd is hij helemaal alleen met de dieren.

https://www.facebook.com/648008621946108

https://www.facebook.com/106602672818190

Evacuatie

Het begon met de dieren op de boerderij van zijn familie. Na de evacuatie keerde Matsumara in zijn eentje terug om de honden eten te geven. "Toen ik ze eenmaal voerde, hoorde ik de honden van de buren helemaal gek worden", vertelde hij in 2011 al. "Ik ging bij ze kijken en zag dat ze allemaal nog steeds aan de ketting lagen. Iedereen had het dorp verlaten in de overtuiging dat ze binnen een week ofzo weer thuis zouden zijn."

"Vanaf dat moment gaf ik de honden en katten elke dag eten. Ze konden niet wachten, dus ik hoorde een kakafonie aan geluid zodra ze mijn auto hoorden", gaat hij verder. "Overal waar ik kwam hoorde ik constant geblaf. Zo van, ‘we hebben dorst’ of ‘we hebben geen eten’. Dus ik bleef het doen."

Lijden

Hoe meer leed hij tegenkwam, hoe overtuigder hij werd van de noodzaak om te blijven. Hij redde een hond die al een jaar vastzat in een schuur, zichzelf in leven houdend met de overblijfselen van dode koeien. Hij noemde de hond Kiseki, wat zoveel betekent als ‘wonder’.

https://www.facebook.com/4793398412774

Matsumara overleeft dankzij donaties, schrijft Wamiz. Voedsel en water uit de regio is besmet en kan niet worden geconsumeerd, dus alles wat hij zelf eet en wat hij de dieren geeft moet van buiten komen.

"We zijn allemaal in de steek gelaten door de overheid", zegt hij. "Daarom blijven de dieren en ik hier."

https://www.facebook.com/106602809484843

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Deze man bleef in Fukushima om voor dieren te zorgen
Sluiten