Rens Oving
Rens Oving Good vibes 18 mrt 2015 / 18:42 uur

Caféweetje: Wat is een waterschap?

Waterschappen: niemand kent ze, en wat ze doen is zo goed als onbekend. Toch mogen we woensdag, 18 maart, ook voor deze bestuurders naar de stembus.

Voor iedereen die in het stemhokje toch een keuze wil maken zette Metro de belangrijkste waterschapsfeitjes op een rij. En zo heb je ook nog wat extra kennis paraat om indruk mee te maken in de kroeg.

Lees ook: Volg de verkiezingsdag live bij Metro

Heel erg oud

Het is bijna niet te geloven maar het waterschap is een van de oudste instituties van ons land. Het eerste waterschap, of hoogheemraadschap, werd in 1255 gesticht door graaf Willem II van Holland. Het Hoogheemraadschap van Rijnland besloeg het gebied van Wassenaar tot Amsterdam en van IJmuiden tot Gouda en bestaat nog steeds.

Waterschappen waren en zijn niet geheel verrassend verantwoordelijk voor water. Omdat Nederland voor een groot deel onder de zeespiegel ligt is het droog houden van het land de belangrijkste taak. Wil je weten hoe laag jij woont? Vul hier dan je postcode in.

Graaf Willem II

Dijken en afwatering

Nederland is opgedeeld in 24 waterschappen die samen 1400 kilometer rivierdijk moeten onderhouden. Ook zorgen zij voor de afwatering van water door de gemalen aan of uit te zetten.

De grenzen van het waterschap volgen het water en zijn daarom niet overal even duidelijk. De gemeente Arnhem ligt bijvoorbeeld in drie verschillende waterschappen.

Een andere belangrijke taak van het waterschap is de zorg voor de kwaliteit van het water. De doorstroming van het riool en het plaatsen van zuiveringsinstallaties wordt door het waterschap gedaan.

De 24 waterschappen. Janwillemvanaalst/Wikimedia Commons

2,4 miljard euro

Ondanks dat niemand ze kent geven de waterschappen samen maar liefst 2,4 miljard euro per jaar uit. Dat geld halen ze rechtstreeks op door belasting te heffen. Gemiddeld betaalt een huishouden zo’n 300 euro per jaar aan het waterschap. Maar de verschillen zijn groot, in Delfland is een gemiddeld huishouden 451, 68 euro kwijt, terwijl hetzelfde gezin in Roer en Overmaas maar 222,37 euro betaalt.

Hoe dat geld wordt uitgegeven, brengt een hoop keuzes met zich mee. Moet het waterschap zich inzetten om sportvissers meer ruimte te geven of juist niet. En wat is belangrijker: het milieu of de boeren die het water nodig hebben voor hun akkers?

En dan nog dit…

  • Het is pas de tweede keer dat er landelijke verkiezingen zijn voor het waterschap. De vorige keer, in 2008 ging dat per brief en was de ‘opkomst’ nog geen kwart van de kiezers.
  • Wil je vandaag wel stemmen, maar weet je nog niet waarop. Kijk dan bij het Kieskompas dat in opdracht van de waterschappen een stemhulp ontwikkelde.
  • Het Friese waterschap Blija Buitendijks gaat vandaag niet naar de stembus. In het natuurgebied wonen geen mensen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Caféweetje: Wat is een waterschap?
Sluiten