Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 19 mrt 2015 / 09:25 uur

Borstvoeding leidt tot hoger IQ en hoger inkomen

Het is algemeen geaccepteerd dat het geven van borstvoeding het beste is voor je baby. Borstvoeding heeft niet alleen voordelen op de korte termijn, zoals betere bescherming tegen infectieziekten, maar ook op de langere termijn. Volgens nieuw onderzoek staat borstvoeding ook in verband met intelligentie op latere leeftijd, zo meldt CNN.

De nieuwste toevoeging is een langetermijnstudie onder baby’s geboren in het Braziliaanse Pelotas in 1982. Voor het onderzoek zijn 5.914 moeders geïnterviewd over hun plannen om borstvoeding te geven. Daarna is gekeken hoe de baby’s het er later vanaf hebben gebracht. “Informatie over hoe lang er borstvoeding is gegeven, is kort na die periode opgevraagd, dus we hadden zeer nauwkeurige informatie over de duur van de borstvoeding”, legt dokter Bernardo Lessa Horta uit.

Intelligentie en inkomen

De proefpersonen zijn gevolgd tot hun dertigste jaar, wat de studie uniek maakt. “We hebben zo’n 68% van de participanten kunnen volgen”, vertelt Horta. “We hebben vastgesteld dat borstvoeding een positieve invloed heeft op de prestaties en intelligentie op 30-jarige leetijd. Er was een positief verband tussen de lengte van borstvoeding en opleiding, schoolprestaties en maandelijks inkomen.”

Volgens de studie scoorden participanten die 12 maanden langer borstvoeding kregen, zo’n 3.7 punten hoger op de IQ-score. Bovendien lag het inkomen van deze participanten zo’n 20% hoger dan van participanten die minder lang borstvoeding hadden gehad. “Het suggereert dat het positieve effect van borstvoeding op het IQ, leidt tot een hoger inkomen”, vat Horta samen. “Dat is op dit moment onze belangrijkste bevinding.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Borstvoeding leidt tot hoger IQ en hoger inkomen
Sluiten