Rens Oving
Rens Oving Good vibes 30 mrt 2015 / 09:25 uur

Afgeleide tieners rijden auto’s in de prak

Dat je in het verkeer beter op de weg kunt letten lijkt een simpel gegeven. Maar aan deze Amerikaanse tieners is die wijsheid voorbijgegaan. Deze videobeelden laten zien hoe de ene na de andere afgeleide jonge bestuurder een ongeluk krijgt.

De Amerikaanse AAA Foundation liet onderzoek doen naar honderden boordvideo’s. De resultaten bleken erger dan gevreesd. Van de Amerikaanse tieners zat 60 procent totaal niet op de weg te letten voordat ze op de vangrail of een andere weggebruiker in reden.

Lees ook: Bizar: Autband vliegt door voorruit

„Tieners blijken veel vaker afgeleid te zijn dan we van te voren dachten”, aldus Peter Kissinger directeur van de AAA Foundation.

Het aantal auto’s dat is uitgerust met dashcams is hard gestegen. Dit is niet alleen handig voor verzekeringsmaatschappijen maar blijkt ook een goudmijn voor verkeersonderzoekers. Door ruim 1700 crashvideo’s te bekijken kwamen de Amerikanen tot de conclusie dat tieners meestal niet op te zitten letten.

Passagiers en telefoons

In 15 procent van de ongelukken werd de bestuurder afgeleid door een passagier, 12 procent zat met zijn of haar mobieltje te spelen en 10 procent keek naar iets anders in de auto in plaats van naar de weg.

Daar kwamen de brokkenpiloten die zaten mee te zingen met de radio of hun make-up aan het bijwerken waren nog bij. Ook tieners die iets probeerden te pakken, maakten brokken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Afgeleide tieners rijden auto’s in de prak
Sluiten