Jeroen Welling
Jeroen Welling Good vibes 5 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

91-jarige vrouw scoort droombaan bij designfirma

Een 91-jarige vrouw die opgroeide in de Grote Depressie in de jaren ’30 van de vorige eeuw heeft na zo’n 80 jaar dan toch eindelijk haar droombaan gescoord.

Barbara Beskind wilde 80 jaar geleden al uitvinder worden. "Als tienjarige wilde ik al uitvinder worden. Het heeft me 80 jaar gekost, maar nu ben ik er."

Middelbare school

Ze maakte als kind al speelgoed. “Ik maakte een hobbelpaard van oude autobanden”, vertelt ze aan Today. “Daarbij heb ik veel over zwaartekracht geleerd, voornamelijk omdat ik er zo vaak afviel.”

Maar op de middelbare school viel Barbara’s droom in duigen. Haar decaan vertelde haar dat de technische opleidingingen geen vrouwen accepteerden. In plaats daarvan werd ze therapeut in het leger. In haar vrije tijd schreef ze boeken en leerde ze schilderen.

Silicon Valley

Maar twee jaar geleden zag ze een vacature bij de designfirma IDEO in het vermaarde technologiecentrum Silicon Valley en besloot te reageren. "Het duurde zo’n twee maanden om mijn cv te schrijven. Hij was negen pagina’s, dus ik moest hem flink inkorten", vertelt ze. "Toen schreef ik de sollicitatiebrief en verstuurde hem per post."

En wonder boven wonder, in een industrie die bekendstaat om leeftijdsdiscriminatie, kreeg ze de baan. "Onze maatschappij vertelt ons dat ouder worden gelijkstaat met achteruitgaan", zegt een hoge manager van IDEO. "En nu staat Barbara hier heel stevig en zegt, weet je wat, ik laat je gewoon zien wat ik allemaal kan."

Openbaar vervoer

Barbara gaat nu elke donderdag met het openbaar vervoer naar haar werk in Palo Alto, in Californië. Ze is een geliefd werknemer, zo geliefd zelfs dat er een e-mail-alert naar het hele bedrijf gaat als ze binnenkomt. Sommige van haar collega’s zijn zes of soms wel zeven decennia jonger dan zij.

"Iedereen geeft me een knuffel", zegt ze. "IDEO is echt mijn tweede familie geworden. Ze steunen me in alles, ik voel me dertig jaar jonger."

Projecten

Barbara heeft geen bureau, maar een bank. Ze focust zich vooral op project die met ouderdom en ouder worden te maken. Vaak test ze de producten in haar eigen bejaardentehuis. Producten als een nieuw soort rollator, waar IDEO een prototype van ontwikkelt.

"Jonge mensen kunnen zich maar moeilijk verplaatsen in ouderen", zegt Barbara over jongere ontwerpers. "Mensen die voor ouderen ontwerpen denken dat ze roze wandelstokken of met edelstenen ingelegde pillendozen nodig hebben. We hebben functionele spullen nodig."

Barbara mag dan ouder zijn, maar ze laat zien dat ze nog steeds heel veel te bieden heeft. "Ouderen hebben een soort ervaring die je gewoon niet kunt onderwijzen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
91-jarige vrouw scoort droombaan bij designfirma
Sluiten