Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 12 feb 2015 / 10:30 uur

Vrouw gaf nier aan vreemde, zijn nu verloofd

Ashley McIntyre besloot ruim een jaar geleden haar nier af te staan aan Danny Robinson uit Louisville, een man die op dat moment voor haar een volslagen vreemde was. Inmiddels is dat niet meer zo. Na haar nier schonk ze hem ook haar hart, figuurlijk dan.

Verloofd

Afglopen kerst zijn McIntyre en Robinson verloofd. Dat was minder dan een jaar nadat McIntyre hoorde over het lot van de dialysepatiënt Robinson en besloot haar nier aan hem af te staan. “In een miljoen jaar had ik niet verwacht dat dit zou gebeuren”, geeft de emotionele McIntyre toe, terwijl ze Robinson’s hand vasthoudt. “Het is gek hoe het allemaal gegaan is. Het was allemaal gepland door God”, stelt ze tegenover USA Today.

Het liefdesverhaal van de twee is uniek te noemen. Aangezien meer dan 100.000 Amerikanen wachten op een nier, hopen McIntyre en Robinson dat hun verhaal een inspiratie is voor anderen. “Het is gewoon een menselijk ding, iets dat je voor een ander doet omdat je daarmee hun leven kunt veranderen”, vertelt McIntyre. “Ik weet dat het niet voor iedereen is weggelegd een levende orgaandonor te zijn. Maar het is wel iets wat je moet overwegen.”

Nier

Toch had ook McIntyre niet verwacht dat haar beslissing haar leven zo zou veranderen. Ze leerde Robinson kennen via haar moeder, Kim McIntyre, die Robinson’s moeder in januari 2014 op de radio had horen praten over haar zoons wanhopige zoektocht naar een nier. Bij Robinson werd op 16-jarige leeftijd de diagnose IgA nephropathy gesteld, wat leidt tot een ontsteking die de nierfunctie geleidelijk aan beschadigt. Familieleden boden aan hun nier af te staan, maar niemand bleek geschikt. McIntyre was geraakt door het verhaal van Robinson. “Hij was zo jong en had zijn vader al verloren aan kanker”, legt ze uit. “Het was rampzalig.”

Al snel liet McIntyre allerlei tests afnemen. Wat volgde was de ene match na de andere. “Dat kon geen toeval zijn.” Uiteindelijk bleek McIntyre een match, maar geen perfecte match, zo stelt Todd Maynard van UK Transplant. “Een perfecte match is zeer zeldzaam, dat gebeurt maar in 1 van de 100.000 gevallen.”

Toch perfecte match

Wat wel perfect bleek te matchen waren hun persoonlijkheden, hoewel ze dat vooraf niet wisten. McIntyre wilde Robinson niet ontmoeten voor ze zeker wist dat de transplantatie door zou gaan. Ze was bang dat ze hem of zijn familie anders zou teleurstellen. Toen alles zo goed als in kannen en kruiken was, ontmoette ze Robinson en zijn familie alsnog. “Het klikte direct”, herinnert ze zich. “Ze zeiden me dat ik altijd deel uit zou maken van de familie.”

Een maand lang telefoneerden de twee met elkaar en stuurden ze elkaar tekstberichten. Vrienden grapten dat ze maar eens moesten daten, maar ze vreesden dat een mislukte transplantatie alles zou verpesten. Dat viel gelukkig alles mee. Tijdens de transplantatie lag McIntyre 3,5 dag in het ziekenhuis, Robinson 5. Ze bezochten elkaars kamer tweemaal. Ze praatten en lachten met elkaar en schreven iets op elkaars kussen. “Woorden kunnen niet omschrijven hoeveel je voor mij hebt gedaan”, schreef hij op haar kussen.

Blik op toekomst

Nadat de twee het ziekenhuis hadden verlaten, hielden ze contact met elkaar. Dat mondde uiteindelijk uit in een romantische relatie. Inmiddels is ze zelfs zwanger. McIntyre is op 9 juni uitgerekend. Het stel krijgt een meisje, dat ze Berkli willen noemen. En nu alles zo serieus geworden is, is Robinson ook op zijn knieen gegaan. Een trouwdatum is nog niet gepland, maar de twee zien de toekomst met veel vertrouwen tegemoet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrouw gaf nier aan vreemde, zijn nu verloofd
Sluiten