Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 18 feb 2015

Vader en dochter schrijven luchtvaartgeschiedenis

Piloot worden, daar heeft bijna iedereen wel eens van gedroomd in zijn jonge jaren. Wanneer dat lukt is dat natuurlijk heel bijzonder. Maar voor de 59-jarige piloot Peter Elliott werd het extra speciaal toen er begin deze maand een wel heel bekende co-piloot aan hem werd gekoppeld: zijn dochter!

Ervaren piloot

Peter is al 30 jaar werkzaam als piloot en heeft meer dan 15.500 vlieguurtjes op zijn naam staan. Toen hij eerder deze maand passagiers van Birmingham naar Tenerife bracht, vond hij het desondanks tijd voor een speciale mededeling. Hij vloog namelijk voor het eerst in zijn loopbaan samen met zijn dochter!

Laura Elliot vliegt inmiddels zes jaar, maar zat nog niet eerder samen met haar vader op een vlucht. Hij was wel haar inspiratiebron om te leren vliegen op haar 18de. “Het is een droom die uitkomt om met mijn vader te kunnen vliegen, hoewel hij me nog steeds zit te controleren”, vertelt de gelukkige Laura aan The Daily Mail.

Toeval

Het was puur toeval dat de twee op dezelfde vlucht werden ingedeeld, maar Laura hoopt dat het nog vaker gebeurt voor haar vader met pensioen gaat. Een paar jaar geleden leek een samenwerking nog onwaarschijnlijk; Laura leerde te vliegen in een Airbus toen ze in 2009 ging werken voor Thomas Cook, haar vader vloog Boeings.

Laura vertrok echter bij Thomas Cook en ging voor een ander bedrijf werken. In die tijd leerde haar vader ook te vliegen in een Airbus. Toen Laura terugkeerde bij de vliegmaatschappij, vlogen ze dus in dezelfde toestellen.

Verjaardagscadeau

Laura (30 jaar) kreeg interesse in het vliegen toen haar vader haar een testvlucht cadeau deed voor haar 18de verjaardag. “Piloot worden was nooit iets wat ik had overwogen, ook al was mijn vader al piloot toen ik geboren werd”, vertelt ze. “Pas toen mijn vader een testvlucht cadeau deed, raakte ik enthousiast.”

Ze had zich echter al ingeschreven voor de studie sport en bewegen. “Nadat ik vier jaar later afstudeerde, besloot ik toch in mijn vaders voetsporen te treden.” Ze behaalde haar vliegbrevet en ging in 2009 bij Thomas Cook aan de slag. “Mijn vader en ik lijken veel op elkaar. Ook hij had niet gepland piloot te worden en was eerder accountant, maar mijn moeder heeft ons allebei aangemoedigd”, weet Laura.

Mannenwereld

Voor Thomas Cook was het voor het eerst dat er een vader-dochter team verantwoordelijk was voor het veilig vervoeren van de passagiers. Dat verbaast Laura niet. “Vrouwelijke piloten zijn nog altijd een zeldzaamheid. De luchtvaartindustrie is nog altijd een beetje een mysterie voor sommige mensen en nationaal gezien is maar 3 procent van de piloten vrouw.”

Op 6 februari was het voor vader en dochter Elliot zover. Ze vlogen samen van Birmingham naar Tenerife. Aanvankelijk maakte het Laura wat nerveus om te vliegen met haar vader, maar de vlucht verliep soepel. Nu hoopt ze op een herhaling.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vader en dochter schrijven luchtvaartgeschiedenis
Sluiten