Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 12 feb 2015 / 08:35 uur

Studente komt kilo’s aan door slaapwandelen

Een Schotse student ging in haar eerste studiejaar van maatje 38 naar maat 44. Niet heel verwonderlijk, dat gebeurt vaker bij studenten, maar Kate Archibald at niet elke dag junkfood en had geen ongezonde levensstijl. Ze begreep er niets van, maar kwam er uiteindelijk achter dat ze tijdens het slaapwandelen de koelkast leegplunderde. Dat meldt Telegraph.

Eten tijdens slaapwandelen

Archibald bleek een verborgen medische aandoening te hebben, waardoor ze in haar slaap op zoek ging naar eten. De meeste nachten stond ze op uit bed en liep ze naar de koelkast, waar ze flinke hoeveelheden eten naar binnen werkte. Vervolgens ging ze weer in bed liggen. Wanneer ze wakker werd herinnerde ze zich niks meer van haar nachtelijke eetfestijn.

De 20-jarige studente werd ‘s ochtends wel met een vol gevoel wakker en vond tientallen verpakkingen achter haar bed. Aan het eind van haar eerste jaar aan de universiteit, waar ze filosofie en wereldreligie studeert, was ze van maatje 38 gegroeid naar maat 44.

Nocturnal Eating Disorder

Inmiddels is bij haar de diagnose Nocturnal Eating Disorder gesteld. NED is een zeldzame bijwerking van ADHD-medicatie, die ervoor zorgt dat het lichaam van Archibald ‘s nachts hunkerde naar voedsel. “Ik had werkelijk geen idee hoe het kwam dat ik steeds zwaarder werd”, vertelt Archibald, die inmiddels in haar derde studiejaar zit. “Ik had veel discussie met mijn huisgenoten waar het eten was gebleven. Maar ik was er zeker van dat ik niets had gegeten.”

Het kwartje viel toen Archibald overnachtte bij een vriend. “De ochtend erna was zijn hele voorraad weg en lag het bed vol met verpakkingen”, herinnert ze zich.

Calorieën

Tijdens haar nachtelijke eetmomenten kreeg Archibald duizenden calorieën binnen. Ze at veel vette snacks zoals chips, chocoladerepen en nootjes. “Voor pinda’s ben ik een beetje allergisch, dus die vermijd ik normaal altijd. Maar op sommige ochtenden werd ik wakker met een opgezwollen gezicht, dus dan zal ik ze die nachten wel hebben gegeten.”

Het vreemdste wat Archibald ooit heeft gegeten is een hele bonk cheddar cheese. “Maar het is niet echt een eetstoornis. Het is meer gewoon slaapwandelen. Mijn lichaam is zo ingesteld dat ik ‘s nachts honger heb en eten wil, ook al wil ik dat zelf niet.”

Sporten ter compensatie

Archibald heeft meerdere dingen gedaan om haar ‘stoornis’ tegen te gaan. “Ik ben mezelf op gaan sluiten in mijn kamer, met veel gezonde snacks. Maar ik slaagde er alsnog in de kamer uit te komen en de koelkast te vinden. Nu probeer ik al het voedsel dat ik eet te compenseren met heel veel naar de sportschool gaan.”

Archibald eet nog ongeveer drie keer per week in haar slaap. “Maar ik ben eigenlijk nog nooit op heterdaad betrapt. Maar de meeste nachten slaap ik naakt, dus dat is misschien maar goed ook.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Studente komt kilo’s aan door slaapwandelen
Sluiten