Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 11 feb 2015

Oudste man van Australië breide truien voor pinguïns

De oudste man van Australië spendeerde zijn dagen vooral aan het breien van truien voor kleine pinguïns. Alfred ‘Alfie’ Date onthulde in gesprek met Nine News hoe hij maar niet kon stoppen met het maken van miniatuurkleding voor de beestjes.

Olieramp

In 2013 kreeg de hoogbejaarde man de vraag van Victoria’s Phillip Island Penguin Foundation of hij wilde helpen het voortbestaan van de kleine pinguïns te verzekeren. De diertjes waren in de problemen geraakt na een olieramp. De truien waren geen ‘fashion statement’, maar hielpen de kleine wezens te overleven. Olie kan er namelijk voor zorgen dat de veren van de pinguïn aan elkaar blijven plakken, waardoor water in hun binnenste lagen terecht kan komen. Dat zorgt ervoor dat de kleine pinguïns het koud krijgen en doordat ze meer gewicht meedragen niet kunnen jagen.

De kleine pinguïns zijn alleen te vinden in het zuiden van Australië en Nieuw-Zeeland, op Philip Island is nog een eenzame kolonie met 32.000 exemplaren.

De 109-jarige man, die in een bejaardentehuis in New South Wales Central Coast woont, werd door twee zusters gevraagd of hij mee wilde helpen met het maken van truien. Ze hadden namelijk vernomen dat hij ervaren en bedreven was in breien. Het was een verzoek dat hij naar eigen zeggen niet kon weigeren.

Sinds jaren 30

Met zware wol dat hij van de zusters kreeg, ging Alfie met zijn 80 jaar aan brei-ervaring aan de slag. Hij begon al in de jaren 30 van de vorige eeuw met breien, toen hij een trui wilde maken voor zijn neefje. Inmiddels heeft hij 7 kinderen, 20 kleinkinderen en “ongeveer evenveel” achterkleinkinderen. Zijn geheim om een lang leven te leiden is even simpel als helder: elke morgen wakker worden.

Momenteel heeft de organisatie genoeg pinguïntruien. En Alfie dan? Die heeft zijn aandacht weer verlegd naar het breien van sjaals voor vrienden en mutsen voor pasgeboren baby’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Oudste man van Australië breide truien voor pinguïns
Sluiten