Elena van Doorn
Elena van Doorn Good vibes 27 feb 2015 / 14:15 uur

Ondanks beenamputatie toch topbodybuilder

Soldaat Mark Smith (30) uit het Britse Milton Keyes was in Afghanistan om te vechten voor zijn land toen hij twee keer werd neergeschoten. Hij overleefde het, maar hij verloor wel zijn rechterbeen, doordat een van de kogels zijn liesslagader doorboorde.

De vader van twee besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten en, ondanks zijn prothese, besloot hij de rest van zijn lijf te gaan trainen. Al snel deed Mark mee aan bodybuildwedstrijden en werd hij gescout om mee te trainen bij de top van de bodybuilders.

Lees ook: Veteraan in tranen om teruggevonden liefdesbrief

Donker dal

Het ging niet meteen zo makkelijk voor de Britse Smith. Hij zat in een diep donker dal, toen hij het leger moest verlaten na de amputatie van zijn been. “Maar ik wilde niet bij de pakken neer gaan zitten. Ik wilde een voorbeeld zijn voor mijn twee zoons.” De sport redde hem en al snel ging het beter met hem.

Al snel werd hij sterker dan de meester sportschoolgangers en drukte hij met zijn overige been zo 220 kilo. Vorig jaar deed hij mee aan zijn eerste wedstrijd waar hij de eerste prijs binnenhaalde en al snel werd hij gescout. Vorige maand mocht hij voor het eerst meetrainen met de elite van de bodybuilders van Texas.

Lees ook: Bruidegom legt ook trouwgelofte af aan stiefdochter

Weer gevoel van eigenwaarde

"Ik train nu 5-6 dagen per week, twee tot drie uur per keer en ik houd van de uitdaging om mijn lichaam, ondanks zijn beperkingen, zo ver mogelijk te pushen.”

Mark Smith zet zich nu in om andere gehandicapte militairen te motiveren om ook te gaan trainen. “Het zorgt ervoor dat je weer zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde krijgt.” Mark wordt gesteund door Blesma, een organisatie die zich inzet voor veteranen die ledematen zijn kwijtgeraakt. “Mark is het voorbeeld van hoe ver je kunt komen ondanks een handicap,” aldus directeur Barry le Grys.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ondanks beenamputatie toch topbodybuilder
Sluiten