Redactie Metro
Redactie Metro Good vibes 24 feb 2015
Leestijd: 3 minuten

‘Er is nooit één oorzaak van acne’

De helft van de vrouwen en een kwart van de mannen heeft er mee te maken:acne. Metro sprak met Jetske Ultée, onderzoeksarts cosmetische dermatologie en cosmetica-expert.

Acne wordt vaak gezien als iets wat zich vooral in de puberteit afspeelt, maar ook veel volwassenen hebben last van acne, waarom zien we acne nog steeds als jeugdpuistjes?
Het is een misvatting dat alleen tieners te maken krijgen met acne. Ook heel veel volwassenen hebben er last van. Als het op volwassen leeftijd ontstaat, heeft het vaak te maken met hormonale schommelingen, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap of bij de overgang.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van acne bij volwassenen?
Er is nooit één oorzaak van acne. Puistjes, pukkels en mee-eters ontstaan door een combinatie van erfelijke aanleg en hormonale verstoringen. Het kan bovendien worden uitgelokt door stress, verkeerde huidverzorgingsproducten, uitdroging of bepaald eten. In de huid zijn er eigenlijk drie problemen die leiden tot puistjes; (1) de uitgangen van de talgkliertjes zijn verstopt door talg en dode huidcellen, (2) er is een verhoogde talgproductie en (3) je hebt de aanwezigheid van een bepaalde huidbacterie P.acnes. En dat is meteen ook waarom zoveel behandelingen niet werken, die pakken vaak maar één oorzaak aan.

Lees ook: 5 tips voor mensen met acne

Er zijn zoveel ‘wondermiddeltjes’ op de markt dat we door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Hoe kun je je huid nu het beste verzorgen?
Veel mensen die last hebben van acne gaan naar de drogist en kopen daar agressieve acneproducten halen. Dat lijkt in het begin wel even te helpen, maar daarna wordt het er juist veel erger van. Doordat je huid uitdroogt, gaat de talgproductie omhoog. Daarbij verzwakt de barrière van je huid waardoor bacteriën lekker hun gang kunnen gaan. De huid met acne is ontstoken en moet daarom behandeld worden met milde producten. Reinig in ieder geval je gezicht twee keer per dag met een milde ongeparfumeerde reiniger die je af kunt spoelen met water. Gebruik liever geen zeep voor je gezicht. Gebruik bij voorkeur producten zonder alcohol en parfum. Er zijn een aantal ingrediënten die kunnen helpen tegen puistjes en dat zijn vitamine C, niacinamide, salicylzuur en benzoylperoxide. Gebruik liever geen scrubs. Die beschadigen je huid en maken het voor bacteriën nog makkelijker om lelijke ontstekingen te veroorzaken.

Het wordt vaak niet aangeraden om make-up op acne te smeren, maar we willen ook een beetje toonbaar het huis uit. Hoe kun je acne het beste camoufleren zonder je huid volledig te verstoppen?
Kies bij voorkeur een camouflageproduct op water- of op siliconenbasis. Producten op oliebasis hebben meer kans op verstoppingen van de poriën. Gooi verder je camouflageproduct na een jaar weg en als het in een potje zit, zelfs na een half jaar.

En tot slot, heeft die chocola nu echt invloed op mijn huid?
Heel lang hebben dermatologen gezegd dat dit een fabeltje is, maar uit een recent onderzoek blijkt inderdaad dat sommige mensen gevoelig zijn voor met name (pure) chocolade. Het verschilt natuurlijk wel per persoon hoe je erop reageert. Wat ook uit onderzoek is gebleken, is dat acne kan verergeren door voeding met teveel slechte koolhydraten (suiker) en overmatig gebruik van melkproducten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.