Elke dag een lach met happylines van Metro
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.metronieuws.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F02%2F8d9c22f144dd75559cb46a73da1a56a3-1424935248.jpg)
Een koe met een barbecue op de rug en de tekst: ‘barbekoe’ of een tekening van dobbelstenen in de zee met het bijschrift ‘YahtZee’. Een jaar lang tekende Pascal Cuijpers zogenoemde ‘happylines’ op de voorpagina van Metro-kranten. Via Facebook en Twitter stuurde hij deze vervolgens elke dag de wereld in. Inmiddels is dit persoonlijke kunstproject van de docent Beeldende Vorming uitgegroeid tot een eigen expositie. Vanaf morgen zijn de 365 happylines van Cuijpers tot 1 juli te zien in de ECI Cultuurfabriek in Roermond.
Positieve boodschap
Het jaar vol woordgrappen, pakkende oneliners en cartoons begon voor Cuijpers in oktober 2013. Op de voorpagina van Metro was een aantal maanden een lege ruimte te zien waarop lezers een positieve boodschap konden schrijven. Deze kon verspreid worden op sociale media onder de hashtag #happylines. Cuijpers besloot dit 365 dagen te gaan volhouden.
"Toen ik de lege ruimte voor happylines op de krant zag, dacht ik direct: dit is leuk, hier wil ik iets mee. Ik besloot er een kunstproject voor mezelf van te maken", zegt Cuijpers. Ook toen de ruimte voor happylines op de voorpagina van Metro verdween, bleef de fantieke Cuijpers doorgaan. "Ik had een stapel kranten verzameld met happyline-ruimte, zodat ik elke dag een happyline via sociale media kon blijven delen." Op sommige dagen waren dat woordgrappen, op andere dagen een oneliner of een tekening rond een uitgeknipt plaatje. "Mijn happylines zijn vanalles doorelkaar, maar altijd met een positieve twist. Van happylines moet je happy worden."
Exposeren
De reacties waren zo positief dat Cuijpers na zijn jaar vol happylines meer met zijn kunstproject wilde doen. ECI Cultuurfabriek in Roermond, die een expositieruimte, poppodium, theaterzaal en filmzalen huisvest, bood hem een podium voor het exposeren van alle happylines. Cuijpers: "De 365 happylines hangen door het hele gebouw. Vrij toegankelijk voor iedereen."