Jeroen Welling
Jeroen Welling Good vibes 25 feb 2015 / 07:59 uur

Caféweetje: Partydrugs, meer dan een pilletje

Partydrugs zijn anno 2015 overal. Dat kan iedereen die wel eens een club of festival bezoekt beamen. Onder de verzamelnaam partydrugs worden onder meer xtc, cocaïne, speed en GHB verstaan (zie onderaan dit artikel voor een overzichtje van de effecten van deze middelen). Het zijn drugs die sfeerverhogend werken als ze op een feestje of festival gebruikt worden.

En dat gebeurt dan ook steeds vaker, zo meldde drugskennisinstituut Trimbos maandag (klik hier voor het rapport zelf). Zo’n 60 procent van de jongeren (16-24 jaar) die regelmatig een club bezoekt gebruikt wel eens xtc. Jongeren doen dat volgens het onderzoek vooral om te ontsnappen aan de hoge maatschappelijke druk en om het volwassen worden (samenwonen, kinderen krijgen) uit te stellen.

Partydrugs hebben een sociaal stigma, maar er is ook een hoop leuks om er over te weten. Metro zet een paar dingen voor je op een rij.

Alexander Shulgin

Alexander ‘Sasha’ Shulgin werd vaak de godfather van de psychedelica genoemd. Hij overleed vorig jaar in de zomer op 88-jarige leeftijd en tripte in zijn lange leven meer dan 4400 keer, veelal op middelen die hij in zijn eigen thuislaboratorium ontwikkelde. Dat is vijftig jaar lang ongeveer één keer per week trippen. In totaal ontwikkelde hij meer dan 200 nieuwe soorten drugs en schreef twee boeken over nieuwe psychadelica.

In de jaren ’70 was Shulgin verantwoordelijk voor het herintroduceren van mdma (de werkzame stof in xtc) bij de wereld. De drug werd in 1912 voor het eerst ontdekt, maar was grotendeels vergeten totdat Shulgin en een bevriende psychotherapeut er in 1978 een essay over publiceerden. Gedurende het volgende decennium ontdekten meer en meer mensen mdma en werd de drug mateloos populair in de feestscene.

De godfather van de psychedelica is daarnaast ook degene die de psychadelische drug 2-CB ontwikkelde. 2-CB is in opkomst in de partyscene. Gebruikers gaan licht hallucineren, ervaren muziek op een andere manier en worden er blijer van.

Therapeutische werking

Je zou het misschien niet denken, maar mdma is niet alleen voor feestgangers leuk. Het heeft een heuse therapeutische werking en werkt voor sommige mensen heel erg goed bij het behandelen van een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). Patiënten die daaraan lijden vinden het vaak moeilijk om over hun problemen te praten. Zodra ze een dosis mdma krijgen gaat dat makkelijker.

Zo meldt deze veteraan dat hij met dank aan mdma-therapie van zijn onbehandelbare PTSS af kon komen. Dankzij de liefdesdrug kon hij leren van zijn nare ervaringen in Afghanistan en Irak en leerde hij zijn hart weer openstellen voor anderen. Onderzoeken onderschrijven dat. Veteranen die met behulp van mdma behandeld werden zagen hun PTSS-gerelateerde klachten – angst, nachtmerries, depressie – met 75 procent afnemen. Ruim 80 procent van hen had drie maanden later niet eens PTSS meer.

LSD-suikerklontjes

Het verhaal over de oorsprong van het verbod op LSD in Nederland is opvallend. LSD, een hallucinatiemiddel, werd in 1966 verboden in Nederland. Het midden van de jaren ’60 was het hoogtepunt van de provo-beweging, een grotendeels vredelievende groep jongeren die uit waren op het provoceren van de autoriteiten. De politie, die niet goed wist hoe ze daarmee om moest gaan, trad vaak hard op tegen manifestaties van de provo’s.

In 1966 zouden kroonprinses Beatrix en prins Claus trouwen. LSD was in die tijd erg populair in studentenkringen. Het goedje werd op een suikerklontje gedruppeld, het klontje werd ingenomen en de gebruiker ging onderweg naar de sterren. De provo’s, meesters in het verspreiden van geruchten, hingen door Amsterdam posters op waarop ze aankondigden de paarden van de Gouden Koets LSD te zullen voeren. Ook wilden ze het spul in de drinkwatervoorraad van Amsterdam gooien.

Waarschijnlijk zou het nooit gelukt zijn en waren de plannen niet eens serieus, maar de Nederlandse regering reageerde wel direct. Staatssecretaris Bartels van Volksgezondheid ramde in een paar dagen een besluit door de Tweede Kamer waarmee hij LSD verbood onder de Opiumwet. Op 10 maart 1966 trouwden Beatrix en Claus, zonder hallucinerende paarden.

Nieuwe partydrugs

Nog steeds duiken er regelmatig nieuwe partydrugs op. Vaak zijn dat geheel nieuwe componenten, waarvan de werking nog maar slecht gedocumenteerd is. Productie geschied in landen met lakse regels als China en India en de verkoop gaat via het zogeheten dark web.

Zo is het paardenverdovingsmiddel ketamine de laatste jaren aan een opmars bezig. Je kunt het als poeder snuiven, waarna je bij lichte doses een soort dronkenschap voelt. Drugsinfoteam beschrijft de effecten als die van een soort dromerige cocaïne. Bij hogere doses raak je in een droom en is bewegen lastig.

Ook 4FMP is zo’n nieuwe drug. 4FMP is nauw verwant aan amfetaminen en de werking lijkt ook sterk op die van mdma. Gebruikers zeggen dat de roes van 4FMP iets minder heftig is dan die van mdma, maar dat je er wel langer wakker van blijft. 4FMP wordt de laatste jaren steeds populairder.

En dan nog dit…

Wist u bijvoorbeeld:

  • Dat het aantal festivals in Nederland de afgelopen afgelopen dertig jaar is vervijfvoudigd? Hoe vaker jongeren een festival bezoeken, hoe groter de kans is dat zij zich aan een partydrug wagen. Dat komt doordat zij zien dat het gebruik van partydrugs niet meer is voorbehouden aan één subcultuur, zoals vroeger met de gabbers.
  • Dat amfetaminen ook gewoon voorgeschreven worden als medicijn? ADHD-medicijn Ritalin bijvoorbeeld wordt veel voorgeschreven en is heel nauw verwant aan amfetaminen. Soms krijgen kinderen van twaalf of jonger het al voorgeschreven.
  • Dat ook cocaïne in ziekenhuizen wordt gebruikt? Rustig maar, niet voor de lol, maar als lokaal verdovingsmiddel. KNO-artsen gebruiken het bijvoorbeeld in lage concentraties om stukjes van het neusslijmvlies volledig gevoelloos te maken. Zo kunnen ze een neusschotje rechtzetten zonder dat de patiënt wat voelt.

Effecten en risico’s populaire partydrugs

  • De werkzame stof in xtc is mdma. Mdma maakt je energiek, je krijgt er een verliefd en blij gevoel van en je waardeert dingen als muziek en kleuren meer. Het duurt vrij lang voordat mdma begint te werken, dus gebruikers hebben soms het gevoel dat het niets doet en nemen dan meer. Te veel mdma kan tot oververhitting of orgaanfalen leiden, vooral als de omgeving niet goed geventileerd is. Andere risico’s zijn pillen die niet alleen mdma, maar ook andere (schadelijke) stoffen bevatten.
  • Cocaïne is één van de allerbekendste drugs. Coke wordt meestal gesnoven en geeft gebruikers een korte (doorgaans rond een half uurtje) energieboost. Ook krijg je meer zelfvertrouwen. Door de korte duur moet je het vaak opnieuw nemen. Ook is cocaïne erg verslavend en bijna altijd versneden met andere middelen. Die zijn op zijn best vervelend en op zijn slechtst erg schadelijk.
  • Amfetaminen, in de volksmond speed genoemd, zorgen voor een hoop energie. Je kunt je beter concentreren, wordt er wat vrolijker van en voelt je minder moe. Als je dronken bent neemt speed wat van de negatieve effecten van alcohol weg. Bij te veel gebruik kun je er agressief en opgefokt van worden. Ook is slapen lastig na speedgebruik.
  • GHB heeft de laatste jaren een slechte naam opgebouwd als verkrachtingsdrug. Het is dan ook een zeer verdovend middel. Echter, als je je dosis goed afmeet en klein houdt, dan zorgt GHB voor een blij gevoel, je krijgt zin om met mensen te praten en voel je je heel rustig. Als je over de juiste dosis heengaat gaat het echter snel bergafwaarts. Je voelt je dan suf, wankel, slaperig en kan je de volgende dag hoogstwaarschijnlijk weinig herinneren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Caféweetje: Partydrugs, meer dan een pilletje
Sluiten