Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 19 feb 2015
Leestijd: 1 minuut

ALS-patiënt na 15 jaar tegen vrouw: Ik hou van je

Bij Don Moir werd in maart 1995 ALS geconstateerd. Sinds mei 1999 zorgde de ziekte, die het zenuwstelsel ernstig aantast, ervoor dat hij niet meer kon praten. Met dank aan een speciaal computerprogramma kon hij onlangs voor het eerst in 15 jaar eindelijk zijn gevoelens uiten.

Speciaal programma

‘Not Impossible Labs’ leerde Don hoe hij de speciaal ontwikkelde spraakcomputer moest gebruiken. Het eerste wat hij ermee deed was zijn dankbaarheid uitspreken naar zijn vrouw.

Al jaren heeft Don niet goed kunnen communiceren met zijn vrouw Lorraine. Het enige wat hij wel eens deed was het vormen van woorden met behulp van individuele letters. Met Javed Gangjee, vrijwilliger bij ‘Not Impossible Labs’ en de ‘SpeakYourMind Foundation’, werkte Don 11 maanden lang aan een programma dat Don’s oogbewegingen kon volgen en zo woorden kon vormen. Daardoor is het voor Don nu mogelijk hele zinnen te vormen.

Prachtig liefdesbericht

Met het nieuwe programma besloot Don een liefdesbericht aan zijn vrouw te sturen. Dat bericht werd aan haar voorgelezen door het programma en de boodschap is werkelijk hartverwarmend:

“Mijn lieve Lorraine,

Ik kan me geen leven voorstellen zonder jou. Dankzij jou zijn de laatste 25 jaar voorbij gevlogen en de laatste 20 jaar met ALS zijn dankzij jou een stuk draaglijker. Ik kijk uit naar de volgende 25 jaar.

Ik hou van je, Don”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
ALS-patiënt na 15 jaar tegen vrouw: Ik hou van je
Sluiten