Carmen Dorlo
Carmen Dorlo Good vibes 10 feb 2015 / 15:40 uur

8 tips om die Blue Monday te overleven

Het is vandaag Blue Monday. Volgens velen is dit de meest deprimerende dag van het jaar. Wij gaan ervoor zorgen dat jij op deze dag net zo happy bent als alle andere dagen, misschien nog wel blijer. Deal?

Wat is Blue Monday?

Het fenomeen Blue Monday werd bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall in 2005. Hij wilde een naam geven aan de, volgens hem meest deprimerende dag van het jaar, de derde maandag van januari. Deze dag zou deprimerend zijn omdat de feestdagen voorbij zijn, goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Ook zijn de dagen donker, het weer slecht en voor veel mensen is de maandag ook nog eens de eerste dag van de werkweek.

Ach, dat slaat toch helemaal nergens op? Deze maandag is net zo top als alle andere dagen, let maar op. En als je toch een beetje depressief bent en met tranen in de ogen naar de regen aan het staren bent: hier zijn tips zodat die regenwolken opeens op de zon van de Teletubbies gaan lijken. Of Megan Fox.

Kattenfilmpjes

1. Wat vrolijkt je altijd op als je je niet fijn voelt? Juist: kattenfilmpjes. Als jij vandaag ook maar een keer met je gedachtes richting negativiteit gaat, zorg jij dat je een tabje op je smartphone of computer open hebt staan met de leukste kattenfilmpjes. Kom op, het is toch wel een feit dat je moet lachen om een kat en een laserpen, toch? Hier is alvast de eerste amazing catmovie:

2. Deze dag kan er ook voor zorgen dat je niet zo blij bent met jezelf. Slaat helemaal nergens op! Jij bent geweldig. Hoogstwaarschijnlijk. Ga tijdens de lunch met de leukste collega’s zitten en geef elkaar oprechte complimentjes. Niet: "Ja, Sara, je kan goed typen." Nee, we willen die echte complimentjes horen. "Sara, die roze puntlaarzen van jou: geweldig" en "Hans, je hebt echt een mooie neus." Benoem eens de leuke kleine dingen van elkaar, dat geeft je sowieso weer een boost.

Lijstjes maken

3. Maak een lijstje van alle dingen waar je blij mee bent. Ben je blij met je parkiet? Opschrijven. Met het feit dat je die plank zelf hebt opgehangen? Op dat papier. Ben je blij met je vrienden of familie? Opschrijven, maar laat het ze ook weten! Dat is een oppepper voor jullie allemaal.

4. Vraagje; wat is het leukste ding wat jij op dit moment zou kunnen doen? Wel iets wat mogelijk is, hè! Wil je al weken naar The Hobbit? Struinen door de IKEA? Uiteten bij dat ene restaurant? Die leuke jongen/leuk meisje uitvragen? Doe het vandaag! Vandaag is de dag waarop je een keer gewoon gaat doen wat je leuk vindt en niet na gaat denken over de gevolgen. Dus eet Zweedse balletjes bij de IKEA en ga daarna naar The Hobbit met de persoon die je al maanden stalkt.

Op vakantie

5. De reiswereld weet dat jij in januari of februari jouw zomervakantie gaat boeken en speelt daar lekker op in. Sale daar, afgeprijsde vliegtickets hier. Boek vandaag jouw zomervakantie. Of ga in ieder geval op zoek naar leuke plekken. Wedden dat het denken aan die mooie, witte zandstranden of indrukwekkende gletsjers jou helemaal blij maakt?

6. Koop een hamster. Gewoon. Die beesten zijn geweldig.

7. Volgens onderzoekers ga jij als je nep lacht, vanzelf echt lachen. Ga dus lekker debiel voor de spiegel in de wc staan en begin te lachen. Als jij jezelf hoort en ziet lachen, wordt het vanzelf echt en maakt je lichaam een bepaald stofje aan waardoor je je beter voelt. Moet je alleen even uitleggen aan die collega die uit het wc-hokje komt, wat je aan het doen bent.

Negeermodus

8. Negeer Blue Monday! Het feit dat één onderzoeker zegt dat jij je vandaag niet lekker moet voelen, wil niet zeggen dat je dat ook daadwerkelijk moet doen. Neem Blue Monday met een korreltje zout en wees gewoon de leuke zelf die je ook op een dinsdag bent.

Helpen onze tips niet? Denk dan eraan dat deze lieve psycholoog ook een vrolijkste dag van het jaar heeft berekend. Dat is de vrijdag in juni die het dichtst bij de dag ligt waarop de zomer officieel begint. AFTELLEN!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
8 tips om die Blue Monday te overleven
Sluiten